Bij meer dan de helft van de kinderpatiënten met eosinofiele oesofagitis (EoE) herstelt de slokdarm na het elimineren van melk uit hun dieet.
EoE is een allergische aandoening waarbij de slokdarm ontstoken en beschadigd raakt. Dat kan leiden tot eten dat blijft steken, misselijkheid en reflux. De vroeger gebruikelijke manier om vast te stellen op welk allergeen iemand reageert, is een zwaar eliminatiedieet waarbij je zes voedingsmiddelen moet vermijden en om de beurt herintroduceren. Onderzoekers uit een kinderziekenhuis in Chicago hebben nu vastgesteld dat alleen melk vermijden al helpt bij meer dan de helft van hun patiënten.
41 kinderen deden mee aan de studie en moesten dus alle koemelkeiwit in hun eten vermijden. Daarbij werden ze nauw begeleid door artsen en diëtisten. Na 8 tot 12 weken werden biopten genomen van de slokdarm, om te kijken of het aantal ontstekingscellen voldoende was verminderd. Dat bleek bij 21 patiënten het geval. Nog eens vier kinderen hadden minder last van hun klachten.
Het grote voordeel van het melkvrije dieet is dat het makkelijker is vol te houden, en er hoeft minder vaak een biopt te worden afgenomen om te zien of er iets is verbeterd. Kinderen vonden dat hun kwaliteit van leven was verbeterd dankzij het dieet.
In Nederland wordt vaak ook eerst begonnen met het testen met een melkvrij dieet, soms in combinatie met tarwevrij. Als de klachten dan niet afnemen, kunnen altijd nog andere voedingsmiddelen worden uitgeprobeerd. Meerdere studies hebben de voordelen van deze aanpak bewezen.
Bron van dit artikel: healio.com, 5 april 2021/ Allergie en Voeding, voorjaar 2019