sojaDe Gezondheidsraad heeft in juni een voedingsadvies uitgebracht voor zwangere vrouwen. Ze krijgen onder andere het advies om voldoende calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen en tweemaal per week vis te eten. Foliumzuur en vitamine D slikken blijft belangrijk. Met sommige producten moet je oppassen, zoals met... soja.

In sojaproducten zitten stoffen met een (zwakke) oestrogene werking, zoals isoflavonen. Deze kunnen de placenta passeren. Als je hiervan tijdens de zwangerschap hoge doseringen binnenkrijgt, zou dit mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby. Het bewijs hiervoor is niet sterk. Uit voorzorg geldt er het advies om een hoge inname te beperken.

Isoflavonen horen bij de flavonoïden (antioxidanten). Ze zijn van nature aanwezig in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen. Sojabonen en producten gemaakt van  sojabonen bevatten relatief veel isoflavonen. Flavonoïden uit voeding zijn bij normaal gebruik niet schadelijk voor de gezondheid. Maar krijg je hoge doseringen isoflavonen binnen, bijvoorbeeld via supplementen, dan zouden ze mogelijk wel schadelijk kunnen zijn.

Uit voorzorg wordt de Franse als veilig vastgestelde bovengrens van inname gehanteerd (maximaal 1 mg per kg lichaamsgewicht per dag) voor zwangere vrouwen. Een vrouw van 63 kg zou dus maximaal 63 mg isoflavonen per dag kunnen binnenkrijgen. Deze grens bereik je alleen als je elke dag veel producten met soja eet. Denk bijvoorbeeld 310 gram tofu, of 230 gram sojabonen, of 610 ml sojadrink.

Vervang je zuivel door een plantaardig alternatief? Neem dan niet meer dan vier glaasjes of schaaltjes (150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. En kies voor een sojadrink/yoghurt die is verrijkt met calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Ook tijdens de zwangerschap blijft een verrijkte sojadrink/yoghurt de meest volwaardige zuivelvervanger. Andere plantaardige alternatieven bevatten vaak te weinig eiwit en/of voedingsstoffen. Omdat sojadrink in tegenstelling tot koemelk geen jodium bevat, is het wel goed om te letten op je jodium-inname.

Neem daarnaast niet vaker dan tweemaal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel isoflavonen binnenkrijgt. Voor zwangere vrouwen die zuivel gebruiken, is het geen probleem om vaker sojabonen te eten of een vleesvervanger op basis van soja, zoals tofu en tempé. Je komt dan niet aan de bovengrens voor isoflavonen.

Tot slot: neem geen supplementen met isoflavonen tijdens je zwangerschap.

Bron van dit artikel: Voedingscentrum, juni 2021