Eerste keer Epipen

We weten dat er een moment gaat komen dat we voor de eerste keer de Epipen moeten gaan gebruiken. Je krijgt in het ziekenhuis wel uitleg wanneer je hem zou moeten gebruiken, maar toch maakt het je onzeker of je het nu wel of niet moet doen. Wij hebben met ons zoontje inmiddels al wel wat aanvallen meegemaakt, maar zou toch niet al te snel de pen trekken denk ik. Hij heeft heel erg vaak vooral huidreactie. Niet zozeer voor de rest lichamelijk als ademhaling of braken. Als het enkel huidreactie is wil ik hem niet al te snel geven. Wel heel vervelend en sneu voor hem natuurlijk maar ook geen levensgevaar en niet nodig om daarvoor in het ziekenhuis te belanden.

Dus ja, wanneer besluit je toch de pen te gaan gebruiken. Ik besluit dan maar gewoon af te wachten en te vertrouwen op mijn moederinstinct en zodra dat zegt dat het niet goed is of voelt dat ik dan de pen zet.

Paasweekend

Afgelopen weekend zijn wij dan ook voor het eerst terechtgekomen in deze situatie. Ik was op de basisschool van onze andere 2 kinderen, aan het helpen met verstoppen van paaseitjes. De kinderen zitten bij de poppenkast en wij kunnen in de klassen de paaseieren verstoppen. Toon was meegekomen en kon lekker in school spelen. Hartstikke gezellig en leuk voorbereiden op het paasweekend. Toon eet wel vaker chocolade. Niets aan de hand en vind hij heerlijk. We moeten natuurlijk altijd wel opletten op nootjes erin of praline. Aangezien hij hazelnoot en pinda allergie heeft.

Chocolade ei

Waar ik nog niet bij stil had gestaan en niet wist, is dat ook de chocolade soms hazelnoot crème kan bevatten. Stom natuurlijk want Nutella bestaat alleen maar uit hazelnootpasta. Dit waren van die holle paaseieren maar de chocolade bleek achteraf had dus hazelnoot crème in zich. Toon was lekker aan het spelen en na een tijdje wilde hij ook wel een chocolaatje. Dus at hij lekker een eitje op.

Moederinstinct

Binnen 5 minuten begon hij te snotteren en kreeg hij uitslag. Toen voelde ik al dat het niet goed was. Heb hem vervolgens een smelttablet gegeven. Het werd rustiger, zijn snot verminderede en ook de roodheid in het gezicht. Gelukkig!; Dacht ik . Normaal gesproken zakt alles dan rustig weg. We waren thuis aan het werk en Toon zat televisie te kijken. Een uur na het tablet begon hij weer ineens niesaanvallen te krijgen en veel snot. En ineens ging hij braken.

Dit was nog nooit gebeurd en nu kwam dus ook dat moederinstinct naar voren dat dit niet goed is. Ik heb direct mijn man gebeld en ook zijn mening gevraagd. Hij zat in de auto en hebben samen via luidspreker het stappenplan van de  Epipen gevolgd. Zittend op mijn schoot heb ik hem gegeven.

112 gebeld en binnen 5 minuten stond de ambulance op de stoep.

Ik zag dat het al snel goed met hem ging en weer lekker de clown ging uithangen. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed ging komen. Ik had wel het idee omdat hij zo helder en vrolijk was dat de ambulance hem eerst niet mee wilde nemen. Ik heb ze verteld wat ons is gezegd door de Allergoloog. Dat wij na de Epipen absoluut naar het ziekenhuis moeten.

Ziekenhuis

Dus even later waren we in het ziekenhuis. Kinderarts heeft hem nagekeken en vond ook niets alarmerends meer. Hij wilde ons direct naar huis sturen. Ja nu kwam het moeilijke van alles. De arts overtuigen van het feit dat je 4 uur moet blijven.  De behandelend arts in het Sophia Kinderhaven Rotterdam heeft ons er met klem op gewezen, dat in andere ziekenhuizen de kinderartsen je naar huis zullen gaan sturen. Maar dat je dat niet moet toelaten. Het lastige is om zo’n arts te overtuigen, want je bent al snel zo’n overdreven overbezorgde moeder.

Toch is het mij gelukt, maar het voelde niet goed dat je daar zelf zo voor moet gaan staan. Ik heb vervolgens 4 uurtjes besteed in de speelkamer van de kinderafdeling . Het bleef goed gaan met hem dus ben daarna vertrokken.

Moe

Al die uren ga je als ouder door naast je zoon en besef je ook niet wat er allemaal gebeurd. Maar toen de kinderen die avond op bed lagen kwam bij mij de man met de hamer ook voorbij. Om 21:00 lag ik doodmoe op bed. Behoorlijk bijkomen was dat. Voor mij ook heel wat dingen zo voor de eerste keer. Niet alleen de Epipen zetten, maar ook 112 bellen en zitten in een ambulance had ik ook nog nooit gedaan. Uitgeput en moe. Wel heftig om te beleven, maar ben nu wel meer gerust op het feit dat ik waarschijnlijk prima kan bepalen wanneer ik de Epipen moet gaan zetten. En dat het ook goed lukt.

En voortaan beter opletten op de ingrediënten!

"Ik ben Margriet Oostrom, 39 jaar en moeder van 3 zoons van 7, 5 en 2 jaar. De kleinste van 2 jaar heeft allergie voor vis, kippenei, hazelnoot, pinda en schaaldieren. Wij reizen graag dus deel daarom mijn ervaringen."

Waardeer dit blogbericht:
4
Reisblog: Florida
Elk nadeel heeft zijn voordeel