Reisblog: Florida

"Ik ben Margriet Oostrom, 39 jaar en moeder van 3 zoons van 7, 5 en 2 jaar. De kleinste van 2 jaar heeft allergie voor vis, kippenei, hazelnoot, pinda en schaaldieren. Wij reizen graag dus deel daarom mijn ervaringen."

Florida februari 2018

Ja we zijn weer aan het plannen gegaan van een nieuwe reis. Niet op wintersport maar een zonnige bestemming. We zijn een aantal keren naar Curaçao geweest en dat is super, maar was nu wel iets te prijzig. Vervolgens kwamen we op Florida. Nog nooit geweest en leek ons wel wat. We gaan maar een weekje, maar met een autootje en wat rondtoeren moet dat toch leuk zijn. Amerika gewoon veilig land om naartoe te reizen en ook het eten is veilig. Genoeg keuze. Dus ik maakte mij daar niet veel zorgen om. 

Provocatietest

Voordat we op reis gingen hebben we een Provocatietest gehad op Hazelnoot. Helaas reageerde hij daar niet goed op. Bij het vierde hapje ging het mis. Eerste lichte uitslag rond de mond, maar toen hij nog een hapje kreeg, begon de uitslag over zijn benen, buik , hele lijf te gaan. Blaasjes erbij , snotteren en niesen.  Toen hebben ze in het ziekenhuis een Epipen toegediend.

Epipen

OKE dat is schrikken, want nu is het ECHT We krijgen de Epipen. Doodeng vind ik het. Want wanneer besluit je hem echt te zetten. Ook niet te snel, want teveel en te vaak is ook niet goed en je moet toch elke keer naar het ziekenhuis. Maar goed wij dus nog een week voor de vakantie een Epipen gekregen. Tijdens de laatste week van voorbereidingen, kwam ik erachter dat ze op luchthavens bij de douane nog wel eens lastig kunnen doen hierover. Je kan via je apotheek een medische verklaring ervoor krijgen. Als je deze in je handbagage bij je Epipen meeneemt moet het geen probleem meer zijn.

Vliegreis

Dit keer vlogen we met TUI. Ook nu hadden wij geen speciaal menu aangevraagd. Ik had weer voor de zekerheid een Olvarit potje meegenomen. Mocht hij echt niets kunnen eten of willen. Bij TUI hebben ze voor de kinderen speciale maaltijden, naar hun zeggen met maaltijden die grotendeels van de kinderen wel lekker vinden. Nou heen en terug, waardeloos eten voor de kinderen. Echt heel erg vies. Bak vol keiharde doperwten en een stukje smakeloze kiprubber. Meer groen dan iets aantrekkelijks. Heb ik toch inmiddels wel door dat kinderen schikken van veel groen op hun bord.  Terwijl de volwassen gewoon bv een rode pasta kregen die je veel beter aan de kinderen kunt geven. Maar goed , dat was onze mening. Op de vliegtuigmaaltijden staat overigens duidelijk wat de allergenen zijn die het bevat. Zo kun je altijd even dubbelchecken. Mijn advies bij TUI; ga niet voor de kindermaaltijden. Neem gewoon de volwassen versie voor je kinderen.

Eten tijdens het vliegen

Onze Toon heeft vooral de crackers en het broodje gegeten. Wat bij TUI ook jammer was, is dat ze geen melk aan boord hadden. Wij hadden ook niets bij ons. Maar onze Toon houdt heel erg van melk en zeker als hij lekker wil gaan slapen. Met zijn fles liggen en slapen maar! Uiteraard geven we ook wel water, maar toch jammer. Ook dit hadden wij nog nooit meegemaakt dat ze dat niet aan boord hadden. Vandaar dat we daar niet op voorbereid waren.

Medicijnen onderweg

Toen ik informatie zocht bij luchtvaartmaatschappijen over de Epipen, kwam ik er ook achter dat bij medische verklaring van de arts je vaak bij sommige extra bagage mag meenemen van ongeveer 15 kilo. Dit dat als je zelf voedsel mee wilt nemen ivm met je allergie. Ik kan mij zo voorstellen dat als je naar Azië gaat dit handig kan zijn. Azië is veel noten-/visolie, vis, schaaldieren, soya en pinda’s. En de hygiëne en voedselregels daar niet zo strikt als in Europa. En wat ik in mijn vorige blog al aangaf. Als je Pinda of noten allergie heel erg is kun je bij sommige maatschappijen het van tevoren aangeven. Je kan dan verzoeken geen noten/pinda’s te serveren in het vliegtuig.

Op de site www.anafylaxis.nl kun je ook uitleg en handleidingen kopen in verschillende talen over de allergie en over de Epipen. Toch makkelijk als je de taal niet spreekt, dat je dat kan laten zien en ze je ook zullen begrijpen.

Aankomst Miami

Oke, de vlucht was weer goed gegaan en kwamen eind van de middag aan in Miami. Doodop, dus Pizza gegeten en gelijk naar bed. Volgende ochtend echter wel om 5:00 wakker. Toen besloten we maar de zonsopgang op het strand te bekijken. Wij hadden nog nooit de zon op zien komen uit de zee. Dus dat was wel echt speciaal. De vakantie was begonnen. En hadden en lekker dagje Miami gepland. Bus gepakt, gewandeld en van alles bekeken. Op zoek naar een lunchplek. Ook tijdens het uit eten gaan, kiezen wij vaak het makkelijke en veilige voor Toon. Dus vaak friet, kip of pizza. Hij had lekker frietjes niets bijzonders.

Reactie

Maar ineens 5 minuten nadat we klaar waren met eten, kreeg hij enorme uitslag en jeuk. Rood en dikke ogen. Wat was er ineens aan de hand? Hij had niets binnengekregen, zover wij wisten. Hij heeft enkel aan tafel gezeten bij ons en friet gegeten. Maar wij hadden tortilla’s gegeten met vis erin. Deze moesten wij met onze handen eten en droop wel een beetje olie met vis langs de vingers. Wat wij denken is dat wij hem vervolgens hebben aangeraakt met ons nog niet gewassen handen. Hij kreeg enorme uitslag, maar ging bijvoorbeeld niet hoesten of niezen. Daarom denken wij dat het puur de aanraking is geweest.

Dilemma: Epipen of niet?

We stonden voor een dilemma. Wel of geen Epipen toedienen. Eerst hebben we hem een Aerius tabletje gegeven en hopen dat het minder werd.  Heel hypocriet denk je ook; Ik heb geen zin om hier 4 uur op mijn vakantie in een ziekenhuis te gaan zitten. Dus stiekem ga je ook wel iets langer overwegen dan dat je in Nederland zou doen.  Het was vooral vervelend voor hem, maar zover wij konden beoordelen was het niet levensbedreigend. Hij nieste, hoestte niet. Hij had geen last van zijn luchtwegen. Dus enkel uitwendig. Wij hebben toen besloten om de Epipen niet toe te dienen en rustig te vertrekken naar het hotel en even proberen een slaapje te doen.

Binnen een half uur werd het alweer minder. Gelukkig. Maar goed, dus ook weer wakker geschud. We moeten echt overal en altijd opletten. De rest van de vakantie hebben we geen incidenten meer gehad. We hebben goed opgelet en als wij vis aten dan zorgden wij dat we op gepaste afstand zaten en hem niet aanraken. Vaker en direct na het eten handen wassen.

Fantastische vakantie

We hebben nog een fantastische vakantie gehad met krokodillen, dolfijnen, snorkelen, strand en veel Pizza. Elke vliegmaatschappij is anders, check daarom hun allergiebeleid. Ook de regels van de Douane.

  • Welk voedsel mag je meenemen?
  • Moet je voedsel aangeven bij de douane?
  • Mag je extra bagage voor extra voedsel?
  • Hebben ze speciale maaltijden op vluchten? Dit moet je van tevoren aangeven
  • Zijn ze bereid geen noten/pinda’s te serveren tijdens vlucht?
  • Heb je medische verklaringen nodig?
  • Kijk op de site www.anafylaxis.nl voor handige allergie-info in verschillende talen
Waardeer dit blogbericht:
0
Wereld van verschil: Kenia
Eerste keer Epipen