Hoe het is voor iemand met een allergie om bij een ander te eten…

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat van mij heb laten horen, maar jullie begrijpen vast dat ik aan het genieten was van alle kerstborrels en etentjes! Dat bracht mij op het idee om jullie mijn ervaring te vertellen als het gaat om eten bij een ander. Met een ander bedoel ik: op het werk, bij vrienden of familie thuis of in een kroeg. 

Als ik zeg dat ik allergisch ben, krijg ik altijd direct te horen: ‘Ah, dat zal wel meevallen toch?’ of ‘Wat gebeurt er dan als je het toch eet?’ Herkenbaar? Ik ben dus allergisch voor ei, noten, pinda en vis. Een klein lijstje… als je bedenkt dat ik vroeger ook geen melk en soja mocht en als ik soms mensen hoor die nog veel allergischer zijn dan ik ben. Maar goed, ik ben dus écht allergisch en mijn reacties zijn verschillend. Soms word ik ziek en van pinda kan ik doodgaan… gelukkig is dat laatste nog nooit gebeurd ;).

Ik maak mij eigenlijk nooit zo zorgen als ik ergens anders eet dan thuis. Vroeger schaamde ik mij rot en wilde ik nooit zeggen dat ik allergisch was, want dat vond ik stom. Nu heb ik geleerd dat je het beter op tijd kunt zeggen, zodat mensen er rekening mee kunnen houden. Soms vergeet ik het op tijd te zeggen en als er dan geen rekening mee gehouden kan worden, zorg ik dat ik zelf iets bij me heb of bestel ik iets in de buurt. Ook dat vond ik vroeger heel erg, want dan was ik ‘anders’ en dat wil je natuurlijk niet als kind.

Tot op de dag van vandaag vind ik het spannend om te zeggen dat ik allergisch ben, gelukkig heb ik zelden een nare reactie. Laatst belde een vriendinnetje mij op wat voor toetje ik eigenlijk mag hebben en toen ik zei dat ik van vanille-ijs hield, stond zij al in de winkel het etiketje voor te lezen. Dat vind ik heel lief!

En op mijn werk hadden we een high-tea waarbij er allemaal lekkernijen op tafel stonden. Van de tien dingen mocht ik er helaas maar twee eten, maar ik was hierop al voorbereid. Mensen met mijn allergie begrijpen dat een high-tea niet zo goed werkt. Dus ik heb ervoor gezorgd dat ik flink heb geluncht en daarna genoten van de twee dingen die ik mocht hebben. 

Als ik zeker weet dat een vriend(in) of familielid rekening houdt met mijn allergie, eet ik lekker bij diegene. We checken dat allebei nog even of het echt kan, mijn moeder en ik maken zelf ook nog weleens een foutje, dus dat kan gebeuren. Als ik twijfel, probeer ik de situatie zo te draaien dat ik zelf kook of dat ik zelf een restaurantje/ kroeg kies waarvan ik zeker weet dat ik in ieder geval genoeg mag eten. 

Ik heb geleerd dat je het beste eerlijk kunt zijn en dat iedereen dan bereidwillig is om er iets leuks, gezelligs en lekkers van te maken! Wat zijn jullie ervaringen?

Liefs,

Sophia

Waardeer dit blogbericht:
2
Recensie en winactie: Foodexplore Utrecht
Nieuwe wereld - Margriet Huibers