Spontane lunch

Spontane lunch

Vaderdag 2014: we zijn op de huisartsenpost. Viggo heeft net een paardenmiddel tegen een allergische reactie gehad en valt daarvan vrijwel meteen in slaap. In afwachting van de werking van de medicijnen, besluiten we om niet in de wachtkamer te gaan zitten, maar blijven in de behandelkamer. Mijn man Iddo heeft onze dochter op schoot en leest haar voor. Ik zit aan de andere kant van het bed en houd onze knul in de gaten, hij ligt op zijn zij en zijn benen en buik lijken steeds roder te worden. Ik sta op en draai hem op zijn rug, Iddo is net klaar met het voorleesverhaal.

Wat dan gebeurt, lijkt wel een film: we kijken elkaar aan en ik zie in Iddo’s ogen dat hij hetzelfde denkt als ik. Ik sta even aan de grond genageld, Iddo stoot Viggo aan, zijn borstkas komt weer omhoog. Vervolgens ren ik de gang op, gooi de deur van de assistentenkamer open en roep: "hij stopte met ademen".  Binnen een paar seconden gaan allerlei deuren open en staan alle aanwezige deskundigen in de behandelkamer. Als Viggo bijgebracht is, moeten we met de ambulance naar het ziekenhuis. Viggo ligt op mijn schoot en gaandeweg de rit knapt hij op. Als we aankomen bij de EHBO lijkt het alsof er niets is gebeurd, geen galbulten, rode vlekken of gezwollen plekken te bekennen. Na de intake gaat hij zelfs wat spelen en we mogen dezelfde middag naar huis.

Drie uur daarvoor lunchen we voor het eerst sinds lange tijd spontaan buiten de deur. Viggo smult van zijn pannenkoek en rent daarna de speeltuin in. Na een kwartier komt hij terug, voelt zich niet lekker en geeft midden op het terras over. Omdat hij verder geen enkele andere allergische reactie heeft, denken we in eerste instantie dat hij teveel heeft gegeten. Viggo wordt ondertussen steeds hangeriger en we besluiten om weg te gaan. Anderhalf uur na het eten van de pannenkoek krijgt Viggo ook extreem veel jeuk en galtbulten. Daarom rijden we naar de huisartsenpost (vijf minuten van ons huis vandaan).

Op een later moment bellen we met het restaurant, misschien toch kruisbesmetting of een nieuwe allergie? Iddo heeft de vrouw van de kok aan de lijn en ze hoort haar aan hem vragen wat in die pannenkoek zonder melk en ei zat? "Oh mocht daar dan geen ei in dan die heb ik er wel doorheen gedaan." Vreemd genoeg zijn we allebei niet boos, maar juist opgelucht dat we weten waar reactie vandaan kwam. En wat we kwijt zijn geraakt - ons laatste beetje onbevangenheid rondom eten - krijgen we nooit meer terug.

Femke, getrouwd met Iddo en moeder van Lize (7) en Viggo (6). Viggo heeft een aantal voedselallergieën; hij reageert anafylactisch op ei, pinda en noten en is in mindere mate allergisch voor melk, soja (+ andere bonen en peulvruchten) en tropisch fruit. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Voedselallergie is meer dan vermijden van allergen...
Vijf keer per week sporten met een allergie, kan d...