Lactose

Lactose-intolerantie is een overgevoeligheidsreactie op melksuiker (= lactose). In Noord-Europea komt het bij 3-6% van de bevolking voor. Aziatische mensen hebben vaker lactose-intolerantie. De overgevoeligheidsreactie wordt veroorzaakt doordat de darmwand geen of te weinig van het enzym lactase aanmaakt. Melk en melkproducten worden dan niet goed verdragen. Ook na een darminfectie kan een (tijdelijke) lactose-intolerantie voorkomen.

Lactase

Lactase zorgt voor de afbraak van lactose tot kleinere stukken suikers. Die kleinere stukken kunnen dan de darmwand passeren. Wanneer er te weinig lactase is, kan die passage niet plaatsvinden.

Bacteriën in de darmen breken de lactose dan af en vormen hierbij gassen. De gasproductie in de darmen geeft buikpijn, winderigheid en (schuimende) diarree na consumptie van een gewone portie melkproducten.

Lactose-intolerantie is geen allergie, maar een overgevoeligheid voor lactose. Er zijn daarom geen kruisreacties aanwezig.

Diagnose van lactose-intolerantie

Uw arts zal eerst navraag doen naar uw persoonlijke verhaal, de anamnese. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke intolerantie. Ook zal hij vragen naar lichamelijke klachten en zonodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Vervolgens kan uw arts besluiten onderzoek te laten uitvoeren. De volgende onderzoeken zijn mogelijk bij vermoeden van lactose-intolerantie:

  • Waterstof-ademtest: op verschillende tijdstippen wordt H2 in uw uitgeademde lucht gemeten. Vóórdat u een suikeroplossing met lactose drinkt, en een paar momenten na het drinken ervan. Als een verhoogde H2–concentratie wordt gemeten, duidt dit op lactose-intolerantie. Bacteriën in de darmen breken lactose af, waarbij H2–gas vrijkomt
  • Lactosetolerantietest: Deze test meet het bloedsuikergehalte. Bij lactose-intolerantie stijgt het bloedsuikergehalte niet na consumptie van lactose. Doordat niet genoeg lactase-enzym aanwezig is, wordt lactose niet of onvoldoende verteerd.
  • Eliminatie-provocatietest: dit is de zogeheten voedselprovocatietest

(Bron: http://www.mlds.nl/ziekten/130/lactose-intolerantie/diagnose/)

Lactose-intolerantie in het kort

  • Vaak wordt 1 glas melk (200ml) goed verdragen zonder klachten
  • Gefermenteerde producten, zoals yoghurt en kaas, worden vaak goed verdragen
  • Lees nauwkeurig alle etiketten van de ingrediënten voordat u een gerecht bereidt
  • Kookt u voor iemand met voedselallergie? Overleg bij twijfel altijd eerst!

(Bron: SDU Praktijkgids allergenen, http://www.mlds.nl/ziekten/130/lactose-intolerantie/diagnose/)

Damhert Gif

Voeding en lactose

Voedingsmiddelen met lactose

Voedingsmiddelen die lactose kunnen bevatten:

  • Aardappelpuree (instant)
  • Additieven of aroma’s
  • Bak– en braadproducten
  • Beschuit
  • Boter/margarine/halvarine
  • Bouillon (blokjes en poeder)
  • Brood (verbetermiddel)
  • Cake
  • Cappuccino
  • Chocolade/bonbons
  • Crackers/toast
  • Crèmes
  • Custard
  • Deeg/bakmixen
  • Desserts/toetjes
  • Dranken (zoals Taksi, Rivella)
  • Gebak
  • Gepaneerde producten
  • Groenten á la crème
  • IJs
  • Kaas (fondue)
  • Kant-en-klaar producten
  • Kauwgom
  • Koek
  • Koffiemelk en -poeder
  • Kruiden/seasonings
  • Likeurtjes
  • Margarine/halvarine
  • Mayonaise/fritessaus
  • Ontbijtproducten
  • Ovengerechten
  • Paneermeel
  • Pannenkoeken/poffertjes
  • Pasta
  • Pizza
  • Pudding/pap/vla
  • Ragout Riso (rijstvariant)
  • Roux
  • Saladedressing
  • Salades
  • Sandwichspread
  • Sauzen en soepen
  • Smetana
  • Snacks
  • Snoep (babbelaars, toffees)
  • Taart/banket
  • Tzatziki
  • Valess
  • Viili/fil (soort yoghurt)
  • Vleeswaren/bereide vleessoorten
  • Worst(jes)
  • Zoutjes en chips
  • Zuivelproducten

 Bron:  AllergenenConsultancy

Aanduidingen op het etiket met lactose

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van lactose:

  • Boter (-poeder)
  • Caseïnaat
  • Caseïne
  • Crème fraîche
  • Droge melkbestanddelen
  • Gehydrolyseerd melk (eiwit) of caseïne
  • Ghee
  • Glycomacropeptide
  • Immunoglobuline
  • Kaas (behalve harde Hollandse kaas)
  • Karnemelk
  • Kefir
  • Kwark
  • Lactalbumine
  • lactoferrine
  • Lactoglobuline (ß)
  • Lactoperoxydase
  • Lactose
  • Lactoval
  • Lactulose
  • Melk
  • Melkbestanddelen
  • Melkderivaat
  • Melkeiwit
  • Melkpoeder (vol of mager)
  • Nacho
  • Recaldent
  • Room (ook koksroom)
  • Slagroom
  • Sour cream
  • Tagatose
  • Transglutaminase
  • Umer
  • Vla
  • Wei (-poeder)
  • Wrongel
  • Yoghurt
  • Zoete karnemelkpoeder
  • Zure room

 Bron:  AllergenenConsultancy