Lactose-intolerantie is een overgevoeligheidsreactie op melksuiker (= lactose). In Noord-Europea komt het bij 3-6% van de bevolking voor. Aziatische mensen hebben vaker lactose-intolerantie. De overgevoeligheidsreactie wordt veroorzaakt doordat de darmwand geen of te weinig van het enzym lactase aanmaakt. Melk en melkproducten worden dan niet goed verdragen. Ook na een darminfectie kan een (tijdelijke) lactose-intolerantie voorkomen.
Lactase zorgt voor de afbraak van lactose tot kleinere stukken suikers. Die kleinere stukken kunnen dan de darmwand passeren. Wanneer er te weinig lactase is, kan die passage niet plaatsvinden.
Bacteriën in de darmen breken de lactose dan af en vormen hierbij gassen. De gasproductie in de darmen geeft buikpijn, winderigheid en (schuimende) diarree na consumptie van een gewone portie melkproducten.
Lactose-intolerantie is geen allergie, maar een overgevoeligheid voor lactose. Er zijn daarom geen kruisreacties aanwezig.
Uw arts zal eerst navraag doen naar uw persoonlijke verhaal, de anamnese. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke intolerantie. Ook zal hij vragen naar lichamelijke klachten en zonodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Vervolgens kan uw arts besluiten onderzoek te laten uitvoeren. De volgende onderzoeken zijn mogelijk bij vermoeden van lactose-intolerantie:
(Bron: http://www.mlds.nl/ziekten/130/lactose-intolerantie/diagnose/)
(Bron: SDU Praktijkgids allergenen, http://www.mlds.nl/ziekten/130/lactose-intolerantie/diagnose/)
Voedingsmiddelen die lactose kunnen bevatten:
Bron: AllergenenConsultancy
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van lactose:
Bron: AllergenenConsultancy