Sulfiet

Sulfiet kan aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. Sulfiet vind je ook veel in salades.

Reactie op sulfiet

Symptomen De reactie op sulfiet kan mild zijn, maar ook heel heftig. Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos.
Huidklachten

De reactie op sulfiet kan mild zijn, maar ook heel heftig. Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos.

Huidklachten kunnen bestaan uit:

  • netelroos (urticaria) acuut als chronisch
  • galbulten; dit is de meest acute reactie met heftige jeuk
  • atopisch eczeem
  • vochtophoping onder de huid; wanneer u lijnen trekt op de huid, blijven die zichtbaar
Luchtwegklachten

Klachten van de luchtwegen uiten zich als:

  • ontstoken neusslijmvlies
  • hoesten of kriebelhoest
  • niezen
  • hoorbare of piepende ademhaling
  • benauwdheid
  • slijmvorming
  • astma
Anafylaxie

Anafylaxie, forse algemene reacties in het hele lichaam, uit zich als:

  • eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong
  • lokale netelroos (urticaria)
  • daarna reacties in veel organen
  • vaak met overheersende ernstige astma
  • tot slot bloeddrukdaling
  • shock
Kruisreacties Omdat het om een niet-allergische reactie gaat, treden geen kruisreacties op. Het lichaam maakt geen specifieke antistoffen tegen sulfiet. Sulfietintolerantie is alleen door provocatie aan te tonen. Vaak reageren mensen die op sulfiet reageren ook op NSAID’s.

Diagnose

Uw arts zal eerst navraag doen naar uw persoonlijke verhaal, de anamnese. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke sulfietovergevoeligheid. Ook zal hij vragen naar lichamelijke klachten en zonodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Het lichaam maakt geen specifieke antistoffen tegen sulfiet. Overgevoeligheid hiervoor is alleen door een voedselprovocatietest aan te tonen.
Een voedselprovocatietest is de gouden standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Soms moet deze provocatietest moet met enige regelmaat herhaald worden om na te gaan of u nog steeds reageert op het allergeen. Dat is vooral belangrijk bij kinderen, die over hun allergie heen kunnen groeien. Ook kan een voedselprovocatietest aangeven hoeveel van het allergeen nodig is voordat een reactie optreedt.

In het kort

  • Iedere hoeveelheid sulfiet kan klachten veroorzaken, dus ook een klein beetje
  • Sulfiet kan soms een levensbedreigende (anafylactische) reactie veroorzaken.
  • Lees nauwkeurig alle etiketten van de ingrediënten voordat u een gerecht bereidt
  • Kookt u voor iemand met voedselallergie? Overleg bij twijfel altijd eerst!
  • Controleer of alle werkmateriaal goed is gereinigd
  • Zorg dat bij de bereiding en het serveren geen kruisbesmetting optreedt! Als een gerecht in contact komt met sulfiet, kunt u het niet meer aan de allergische gast geven

Meer over anafylaxie>

Aanduidingen en voedingsmiddelen met sulfiet

Waar zit sulfiet in

  • Aardappelproducten
  • Azijn
  • Bier
  • Brandy
  • Gedroogde groenten
  • Gedroogde vruchten
  • Gekonfijte vruchten
  • Gelatine
  • Glucosestroop
  • Graanproducten
  • Groenten in azijn, pekel of olie (zoals augurken)
  • Jam
  • Kant– en klaar maaltijden
  • Koek/biscuit
  • Kruidenmixen
  • Likeuren
  • Maïzena
  • Mosterd
  • Ontbijtgranen met fruitsmaak
  • Paddestoelen/champignons
  • Paté
  • Rode kaas
  • Rum
  • Sauzen, kant-en-klaar   
  • Salades
  • Schaaldieren
  • Snacks (zoals kroketten)
  • Stroop en suikerstroop
  • Suiker
  • Uien– en knoflookpasta
  • Vis (gedroogd en gezouten)
  • Vleesvervangers op basis van soja-eiwit
  • Vruchtenconserven
  • Vruchtensap
  • Whisky
  • Wijn
  • Worstjes
  • Zetmeel

 Bron:  AllergenenConsultancy

Aanduidingen op het etiket voor sulfiet

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van sulfiet:

  • Conserveermiddel
  • E-nummer 150 b
  • E-nummer 150 d    
  • E-nummer 163 
  • E-nummers 220-228
  • Sulfiet   
  • SO3
  • Zwaveldioxide
  • Zwaveligzuur

 Bron:  AllergenenConsultancy