Sulfiet kan aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. Sulfiet vind je ook veel in salades.
Symptomen | De reactie op sulfiet kan mild zijn, maar ook heel heftig. Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos. |
Huidklachten |
De reactie op sulfiet kan mild zijn, maar ook heel heftig. Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos.
|
Luchtwegklachten |
Klachten van de luchtwegen uiten zich als:
|
Anafylaxie |
Anafylaxie, forse algemene reacties in het hele lichaam, uit zich als:
|
Kruisreacties | Omdat het om een niet-allergische reactie gaat, treden geen kruisreacties op. Het lichaam maakt geen specifieke antistoffen tegen sulfiet. Sulfietintolerantie is alleen door provocatie aan te tonen. Vaak reageren mensen die op sulfiet reageren ook op NSAID’s. |
Uw arts zal eerst navraag doen naar uw persoonlijke verhaal, de anamnese. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke sulfietovergevoeligheid. Ook zal hij vragen naar lichamelijke klachten en zonodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Het lichaam maakt geen specifieke antistoffen tegen sulfiet. Overgevoeligheid hiervoor is alleen door een voedselprovocatietest aan te tonen.
Een voedselprovocatietest is de gouden standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Soms moet deze provocatietest moet met enige regelmaat herhaald worden om na te gaan of u nog steeds reageert op het allergeen. Dat is vooral belangrijk bij kinderen, die over hun allergie heen kunnen groeien. Ook kan een voedselprovocatietest aangeven hoeveel van het allergeen nodig is voordat een reactie optreedt.
Bron: AllergenenConsultancy
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van sulfiet:
Bron: AllergenenConsultancy