Home » Allergenen » Selderij

Allergenen

Selderij

Selderijallergie is een allergie voor selderij-eiwit. Selderij kennen we als blad-, bleek- en knolselderij. Het wordt zowel rauw als gekookt gegeten, of gedroogd als specerij in kruidenmixen.

 

Selderijallergie in het kort

Wat is selderijallergie? Selderijallergie is een allergie voor selderij-eiwit. Selderij kennen we als blad-, bleek- en knolselderij. Het wordt zowel rauw als gekookt gegeten, of gedroogd als specerij in kruidenmixen. 

Hoe vaak komt het voor? Er zijn geen specifieke gegevens beschikbaar over de prevalentie van selderijallergie in Nederland. Selderijallergie komt voor bij ongeveer 0,45% van de Europese bevolking (bron: Paul-Erhlich-Institut, 2024).

Wat is selderij eigenlijk? Er zijn drie hoofdsoorten selderij: bladselderij, bleekselderij (witte selder) en knolselderij. Selderij behoort tot de schermbloemigenfamilie, waartoe ook andere groenten zoals wortel, kervel, koriander, venkel, anijs, peterselie en dille behoren.

Waarom kan een allergie voor selderij lastig zijn? Selderij zit vaak verwerkt in kruiden- en specerijenmixen, wat het soms lastig maakt om te vermijden. Selderijallergie kan zowel op rauwe als op gekookte selderij optreden, omdat het allergeen stabiel blijft na verhitting. De allergie gaat vaak samen met allergieën voor berkenpollen en bijvoetpollen, wat bekend staat als het berken-bijvoet-selderij-syndroom. Andere kruisreacties zijn mogelijk met specerijen zoals anijs, komijn, koriander, peper en peterselie.

Hoe ontstaat een reactie? De reactie op selderij-eiwit ontstaat door het eten of drinken van een product dat selderij bevat, of aanraking van een kapotte huid met selderij. Bij de meest herkenbare vorm van selderijallergie (IgE-gemedieerd) beschouwt je immuunsysteem de selderij-eiwitten als een indringer, in plaats van een ongevaarlijk eiwit, en valt deze met specifieke antistoffen aan. Deze allergische reactie kan mild, maar ook heftig verlopen.

Symptomen van selderijallergie

Na consumptie van selderij kunnen oraal allergiesyndroom (OAS), maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie optreden. In vergelijking met andere groenten geeft selderij vaak ernstiger reacties. 

Diagnose

Vermoed je dat je selderijallergie hebt? Je arts zal eerst navraag doen naar je persoonlijke verhaal, de ‘anamnese’. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke allergie. Ook zal hij of zij vragen naar lichamelijke klachten en zo nodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren. 

Vervolgens kan je arts besluiten om een bloedtest (CAP-test, of de oudere benaming RAST-test) en eventueel een huidpriktest te laten uitvoeren. Een voedselprovocatietest is tot slot de gouden standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Soms moet deze provocatietest met enige regelmaat herhaald worden om na te gaan of je nog steeds reageert op het allergeen. Dat is vooral belangrijk bij kinderen, die over hun allergie heen kunnen groeien.  

Behandeling

Mensen met een selderijallergie volgen een selderijvrij dieet. Bij eten en koken moet contact met selderij-eiwit zorgvuldig worden vermeden om de kans op een allergische reactie zo klein mogelijk te maken. 

Om milde reacties te beperken, zijn er anti-histaminetabletten beschikbaar die door een huisarts kunnen worden voorgeschreven. De werkingsduur hangt af van het soort tablet en de dosis.

Ernstige (anafylactische) reacties moeten altijd met adrenaline worden behandeld. Deze behandeling kan levensreddend zijn. 

Waar zit selderij in?

  • Bouillon
  • Desserts
  • Erwtensoep
  • Kant-en-klaargerechten
  • Kauwgom
  • Kruidenbuiltje
  • Kruidenboter
  • Marinade
  • Kaas met kruiden   
  • Salades
  • Sauzen
  • Seasoning
  • Selderijzout
  • Selleriesalade
  • Soep
  • Soepgroenten
  • Stoofschotels
  • Tafelzuren (augurk/zilverui)
  • Vleeswaren

Selderij op het etiket

  • Apie
  • Bladselderij
  • Bleekselderij
  • Bosselderij
  • Eppe   
  • Groene selderij
  • Juffrouwmerk
  • Kiemgroenten van selderij
  • Knolselderij
  • Selder
  • Selderij(zaad)
  • Selderie
  • Sellerie
  • Struikselderij

Sinds de invoering van de Europese richtlijnen voor het vermelden van de veertien meest voorkomende allergenen is het verplicht SELDERIJ te vermelden op de verpakking. Bent u niet zeker van de ingrediënten, kijk dus of SELDERIJ bij de allergeneninformatie wordt genoemd.

Help jij ons mee?

Eenmalig

doneren

Met uw bijdrage helpt u mensen met voedselovergevoeligheid door hulp en kennis mogelijk te maken en verder te ontwikkelen.

Lid

worden

Lid worden betekent toegang tot waardevolle kennis, ondersteuning en praktische tips om beter te leven met voedselallergie.

Vrijwilliger

worden

Vrijwilliger worden betekent bijdragen aan een beter leven voor mensen met voedselovergevoeligheid, met een fijne en betrokken werksfeer