Selderij kennen we als blad-, bleek- en knolselderij. Allergie voor selderij komt relatief veel voor bij mensen met voedselallergie. Sommigen reageren alleen op rauwe selderij, maar de meesten reageren ook op gekookte selderij. Het allergeen blijft stabiel na langdurige verhitting: meer dan 1 uur bij 100 graden. Selderij is een groente die deel uitmaakt van de schermbloemenfamilie. Het wordt zowel rauw als gekookt gegeten, of gedroogd als specerij in kruidenmixen.
Na consumptie van selderij kunnen OAS, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie optreden. In vergelijking met andere groenten geeft selderij vaak ernstiger reacties.
Oraal allergiesyndroom |
|
Maagdarmklachten |
|
Luchtwegklachten |
|
Anafylaxie |
|
Kruisreacties | Selderij-allergie gaat vaak samen met berkenpollen- en bijvoetpollenallergie. Daarom spreken we ook wel van berken-bijvoet-selderij-syndroom. Allergie voor wortels en specerijen zijn andere bekende kruisreacties. Vooral de specerijen peterselie, koriander, komijn, anijs en peper. |
Uw arts zal eerst navraag doen naar uw persoonlijke verhaal, de anamnese. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke allergie. Ook zal hij vragen naar lichamelijke klachten en zonodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Vervolgens kan uw arts besluiten om een bloedtest (CAP-test, of de oudere benaming RAST-test) en eventueel een huidpriktest te laten uitvoeren. Een voedselprovocatietest is tot slot de gouden standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Soms moet deze provocatietest moet met enige regelmaat herhaald worden om na te gaan of u nog steeds reageert op het allergeen. Dat is vooral belangrijk bij kinderen, die over hun allergie heen kunnen groeien.
Ook kan een voedselprovocatietest aangeven hoeveel van het allergeen nodig is voordat een reactie optreedt.
Naam: Selderij
Voedingsmiddelen die selderij kunnen bevatten:
Bron: AllergenenConsultancy
De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van selderij:
Bron: AllergenenConsultancy