Selderij

Selderij kennen we als blad-, bleek- en knolselderij. Allergie voor selderij komt relatief veel voor bij mensen met voedselallergie. Sommigen reageren alleen op rauwe selderij, maar de meesten reageren ook op gekookte selderij. Het allergeen blijft stabiel na langdurige verhitting: meer dan 1 uur bij 100 graden. Selderij is een groente die deel uitmaakt van de schermbloemenfamilie. Het wordt zowel rauw als gekookt gegeten, of gedroogd  als specerij in kruidenmixen.

Symptomen selderij-allergie

Na consumptie van selderij kunnen OAS, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie optreden. In vergelijking met andere groenten geeft selderij vaak ernstiger reacties.

Veel voorkomende klachten selderij-allergie

Oraal allergiesyndroom
  • kleine blaasjes
  • zwelling
  • roodheid
  • jeuk
  • tinteling van mond, kriebel
Maagdarmklachten
  • buikpijn
  • misselijkheid
  • overgeven
  • koliek of darmkrampen
  • ontstekingen in slokdarm, maagslijmvlies
  • diarree
  • constipatie
  • soms slijm of bloed bij ontlasting
Luchtwegklachten
  • ontstoken neusslijmvlies
  • hoesten of kriebelhoest
  • niezen
  • hoorbare of piepende ademhaling
  • benauwdheid
  • slijmvorming
  • astma
Anafylaxie
  • eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong
  • lokale netelroos (urticaria)
  • daarna reacties in veel organen
  • vaak met overheersende ernstige astma
  • tot slot bloeddrukdaling
  • shock

Meer over anafylaxie>

Kruisreacties Selderij-allergie gaat vaak samen met berkenpollen- en bijvoetpollenallergie. Daarom spreken we ook wel van berken-bijvoet-selderij-syndroom. Allergie voor wortels en specerijen zijn andere bekende kruisreacties. Vooral de specerijen peterselie, koriander, komijn, anijs en peper.

Diagnose van selderij-allergie

Uw arts zal eerst navraag doen naar uw persoonlijke verhaal, de anamnese. Dit geeft de eerste aanwijzingen voor een mogelijke allergie. Ook zal hij vragen naar lichamelijke klachten en zonodig een lichamelijk onderzoek uitvoeren.
Vervolgens kan uw arts besluiten om een bloedtest (CAP-test, of de oudere benaming RAST-test) en eventueel een huidpriktest te laten uitvoeren. Een voedselprovocatietest is tot slot de gouden standaard voor het aantonen van een voedselallergie. Soms moet deze provocatietest moet met enige regelmaat herhaald worden om na te gaan of u nog steeds reageert op het allergeen. Dat is vooral belangrijk bij kinderen, die over hun allergie heen kunnen groeien.
Ook kan een voedselprovocatietest aangeven hoeveel van het allergeen nodig is voordat een reactie optreedt.

Allergenen in selderij

  • Api g 1 (Api g 1.0101 & Api g 1.0201)
  • Api g 4
  • Api g 5

Selderij-allergie in het kort

  • Selderij kan een levensbedreigende (anafylactische) reactie veroorzaken
  • Iedere hoeveelheid selderij kan klachten veroorzaken, dus ook een klein beetje
  • Sommigen hoeven alleen rauwe selderij te vermijden, anderen zowel rauw als verhit
  • Lees nauwkeurig alle etiketten van de ingrediënten voordat u een gerecht bereidt
  • Kookt u voor iemand met voedselallergie? Overleg bij twijfel altijd eerst!
  • Controleer of alle werkmateriaal goed is gereinigd
  • Zorg dat bij de bereiding en het serveren geen kruisbesmetting optreedt! Als een gerecht in contact komt met selderij, kunt u het niet meer aan de allergische gast geven
  • Lees de praktische tips bij anafylaxie
  • Ernstige reacties moeten met adrenaline worden behandeld. Dit gebeurt met een adrenalinepen (EpiPen of JEXT). Deze eerste keus-behandeling kan levensreddend zijn

Voeding en selderij

Voedingsmiddelen met selderij

Naam: Selderij

Voedingsmiddelen die selderij kunnen bevatten:

  • Bouillon
  • Desserts
  • Erwtensoep
  • Kant-en-klaargerechten
  • Kauwgom
  • Kruidenbuiltje
  • Kruidenboter
  • Marinade
  • Kaas met kruiden   
  • Salades
  • Saus
  • Seasoning
  • Selderijzout
  • Selleriesalade
  • Soep   
  • Soepgroenten
  • Stoofschotels
  • Tafelzuren (augurk/ zilverui)
  • Vleeswaren

 Bron:  AllergenenConsultancy

Aanduidingen op het etiket voor selderij

De volgende aanduidingen op het etiket kunnen wijzen op de aanwezigheid van selderij:

  • Apie
  • Bladselderij
  • Bleekselderij
  • Bosselderij
  • Eppe   
  • Groene Selderij
  • Juffrouwmerk
  • Knolselderij
  • Selder
  • Selderij(zaad)   
  • Selderie
  • Sellerie
  • Struikselderij

 Bron: AllergenenConsultancy