Koken met Yvonne

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Koken met voedselallergie? Er is meer mogelijk dan je denkt!

Als moeder van een allergische zoon, fervent kookliefhebber en culinair redacteur bij Allergie en Voeding, heb ik in de loop der jaren veel ervaring in de dieetkeuken opgedaan. De recepten die ik op deze pagina deel zijn allemaal en zonder uitzondering VRIJ van KOEMELK, KIPPENEI, PINDA, NOTEN, PITTEN en ZADEN en SCHAAL- en SCHELPDIEREN. Daarnaast zijn veel recepten vrij van SOJA (zie de aparte verzamelcategorie 'Sojavrije lekkernijen' voor desserts, gebak en brood). Waar mogelijk geef ik alternatieven voor andere allergenen. En ze zijn - tenzij anders vermeld -  voor 4 personen.

Over het gebruik van producten:
Blijf opletten! Na een poosje weet je zo’n beetje alle producten die in je dieet passen blindelings te vinden, maar het blijft altijd noodzakelijk om waakzaam te zijn, aangezien fabrikanten hun receptuur van tijd tot tijd veranderen. Lees dus regelmatig de ingrediëntendeclaraties op de verpakkingen na. Bij de producten die ik zelf (en dus ook in mijn recepten hier) gebruik, laat ik al jaren, in overleg met de allergoloog, de opmerking ‘kan sporen bevatten van…’ links liggen. Mag of wil jij dit niet, kijk dan zelf goed de verpakking van alle producten na op dergelijke kreten

TIP: In de webwinkel van oa AH en Jumbo vind je per product de ingrediënten en allergenen. Kijk ook eens op onze Pinterest-pagina voor handige en lekkere producten. Benieuwd welke margarine, chocolade, kaas en (slag)room in jouw dieet passen? Je leest het hier onder!

MARGARINE:
Veel merken hebben een vloeibare margarine in fles waar geen koemelk in zit, als:
- Becel Original
- Bleu Band Iedere dag
- AH Culinair Vloeibaar
- Culinair Bewust voor koken, bakken en braden (Plus)
- Vloeibare margarine van AH Basic
- Bertolli vloeibare margarine
- Jumbo biologisch margarine vloeibaar
- 1 de Beste Culinair bewust - Deka-markt 
- Margarine vloeibaar Bewust - Markant én perfekt
- Zeeuws Meisje Vloeibaar voor koken, bakken en braden

Ook geharde margarine (een blok in een wikkel) is er zonder koemelk, bijvoorbeeld:
- Wajang
- AH Planten margarine ongezouten

Er bestaat daarnaast gelukkig ook vloeibare margarine die naast koemelkvrij, ook vrij is van soja:
- Culinair Bewust voor koken, bakken en braden (Plus)
- Vloeibare margarine van AH Basic
- 1 de Beste Culinair bewust - Deka-markt
- Margarine vloeibaar Bewust - Markant én Perfekt

Hoe zit het met sojalecithine?
Aan verreweg de meeste margarines wordt sojalecithine toegevoegd. Is dat een probleem voor mensen met soja-allergie? Het lijkt erop van niet. De kans dat iemand met deze allergie reageert op sojalecitine is in de praktijk heel erg klein, zo blijkt uit onderzoek. De spoortjes in de lecithine geven zelfs bij 95 procent van de meest allergische mensen – die op heel kleine hoeveelheid reageren – geen enkele klacht. De meesten kunnen deze margarines dus gewoon gebruiken. Raadpleeg bij twijfel je arts. Je kunt eventueel de margarine in de receptuur ook vervangen door 80% zonnebloem- of rijstolie en 20% vloeistof (water, soja-, rijstmelk e.d.). Of gebruik bovengenoemde margarines van de Plus of AH, dus. Die bevatten namelijk zonnebloemlecithine.

CHOCOLADE:
Voor vrijwel alle diëten bestaat er gelukkig wel een toegestane chocoladesoort of -vervanger, zelfs voor degenen die geen cacao verdragen. Hier geef ik enkele voorbeelden, maar bijvoorbeeld op Veggiedeli.nl, via google op internet, of in de natuurvoedingswinkels vind je nog meer varianten. Soms wordt op de verpakking vermeld dat het product sporen van de allergenen kan bevatten, maar qua receptuur geldt voor onderstaande soorten, naast noot- en pindavrij:

Puur:
Melkvrij, Glutenvrij:                       Delicata Puur (AH)
                                                                   Biologische Chocolade Extra Puur (AH)
                                                                   Green & Black's Organic Dark Chocolate 70% 
Melkvrij, sojavrij:                             Dark Chocolate van Fin Carré (Lidl)
Melkvrij, Glutenvrij, Sojavrij:   Bonvita Puur Bio 71% (natuurvoedings(web)winkels)
                                                                   Ethiquable Haïti 72% (gezondheidsschap bij AH);
                                                                   Magic Chololate (www.magic-chocolates.be)
                                                                   Swiss Noir 72% 
                                                                   Intens Puur 72% (Jumbo)
                                                                   Green & Black's Organic Dark Chocolate 85% 
                                                                   Lindt Excellence (bv. Noir Intense 70%)
                                                                   Fairglobe Bittere, pure chocolade (Lidl)
Melkvrij, Cacao-eiwitvrij            Soyabella Tablet (op carobe-basis) van Molenaartje (Natuurvoedings(web)winkels)


Melk:
Melkvrij, Glutenvrij:                       Rijstmelk Choco Tablet van Maître Mathis (in het glutenvrij-schap bij AH)
Melkvrij, Glutenvrij, Sojavrij:   Organic Rice Milk Chocolate van Bonvita (Natuurvoedings(web)winkels) 

Wit:
Melkvrij, Glutenvrij, Sojavrij, Cacao-eiwitvrij:  Witte chocolade van Bonvita (Natuurvoedings(web)winkels)
                                                                                                       Dairy Free van Plamil (Veganmission.nl)
Melkvrij, Glutenvrij, Cacao-eiwitvrij:                      Witte Schakalode Original van Vantastic Foods (Veggie4u.nl, veggiedeli.nl)
                                                                                                              
Smeltchocolade:
Melkvrij, glutenvrij:                       Verkade Fair trade kook chocolade (reep)
                                                                   Smeltchocolade Puur  (Jumbo)
Melkvrij, glutenvrij, sojavrij:    Dr. Oetker Choco Dip bruin (kuipje)
                                                                   Dr. Oetker Glazuur Choco (zakje)
                                                                   Vivani couverture chocolade puur (reep, natuurvoedings(web)winkels)

KAAS:
Plakjes of aan een stuk: 
Inmiddels is er naast kaas op sojabasis (bijvoorbeeld van Tofutti), ook heerlijke kaas op basis van kokosolie verkrijgbaar: Wilmersburger. (Bij kokosallergie raadt de fabrikant gebruik af.)

Strooikaas:
Daarnaast is er een plantaardige 'Strooikaas' Parmezaanstijl van VantasticFoods te verkrijgen. Deze is gemaakt met o.a. soja en kokoslie.

Roomkaas:
Een prima roomkaasvervanger op sojabasis om mee te koken, bakken en voor op brood is Tofutti creamy Smooth. Hiermee bak je de lekkerste cheesecakes!

ROOM:
Kookroom / Cuisine: 
In vrijwel elke supermarkt en natuurvoedingswinkel vind je tegenwoordig kookroom, ofwel cuisine, op soja-, rijst- en haverbasis. Bekende merken zijn Alpro, Provamel, Zonnatura en Oatly. Lima heeft daarnaast een variant gemaakt met spelt.
Cuisine is niet op te kloppen, maar kan in zowel warme als koude, hartige als zoete gerechten worden gebruikt, en je zult hem in mijn recepten zeer regelmatig aantreffen.

Zure room:
Ook hiervoor zijn vervangers op sojabasis te vinden: Tofutti Sour Supreme en Soyananda

Opklopbare room:
Tegenwoordig is er prima koemelkvrije 'slagroom' verkrijgbaar in supermarkt en natuurvoedings(web)winkel. Zo is er opklopbare room op basis van:

* Soja: 'Op te kloppen' van Alpro; 'Soy Whip' van Soyatoo!; CreSoy van Natumi.
* Rijst: 'Rice Whip' van Soyatoo!
* Kokos 'Cocos Whip' van Soyatoo!
* Palmvet: Schlagfix op te kloppen, van Leha (met en zonder suiker).

 en zijn er zelfs kant-en-klaar spuitbussen op sojabasis: Soyatoo!Schlagfix van Leha.

Reageren?
Heb je vragen, opmerkingen of tips bij een recept, schroom dan niet om te reageren! Dit kan door op het groen gekleurde woord 'reactie' te klikken, boven- of onderaan een blog. Ook is er de mogelijkheid tot 'liken' en 'delen'. Doe dit vooral, zodat ik weet dat het betreffende recept je bevalt.

Ik wens een ieder veel inspiratie, kook- en eetplezier! Vanuit mijn altijd gezellige keuken,

Yvonne

Waardeer dit blogbericht:
5
Bananen-eclairs