Kip tandoori met frisse 'yoghurt'saus

Kip tandoori met frisse 'yoghurt'saus

2,5 dl Alpro Mild & Creamy naturel
sap van 1 citroen
2 theelepels gemalen komijn
1 eetlepel kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
0,5 tot 1 theelepel chili/cayennepeper
halve theelepel gemalen kruidnagel
2 eetlepels milde paprikapoeder
kwart theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel zout
4 kipfilets (500 - 600 gram)
pitabrood, saus*, partjes citroen

Enkele weken terug constateerde ik tot mijn blijdschap dat de soja'yoghurt' in pak van Alpro, Mild & Creamy naturel, minder zoet geworden is. Hoera! Dat opende weer perspectieven, want ik wilde al zolang een keer met yoghurt koken! Zo hebben we al die tijd Idiase kip tandoori moeten mijden, terwijl dat me juist zo lekker leek. Ik ben meteen aan de slag gegaan en het resultaat is fantastisch. Tandoori kip wordt (liefst een nacht) gemarineerd in yoghurt met kruiden en daarna geroosterd. Het wordt in India niet geserveerd met rijst, dat is weer iets dat wij westerlingen erbij bedacht hebben. Naanbrood bevat helaas veelal melkeiwitten van yoghurt, maar met pitabrood of bv Roti Indonesia en de saus* heb je  een heerlijke maaltijd.

Serveer er desnoods roergebakken spinazie of een salade bij. Ik heb niet de traditionele tandoori kleurstof gebruikt die het gerecht normaliter zijn rode kleur verleent, waardoor de kip op de foto eerder geel dan roodachtig oogt. Deze kun je echter wel in de toko kopen. Je kunt wat de marinade betreft gerust spelen met de ingrediënten. Laat eventueel de kruiden weg die je niet verdraagt en voeg naar smaak andere toe. Ook hoe heet je de kip maakt met chilipoeder of cayennepeper is een kwestie van persoonlijke voorkeur. 

Begin een dag vantevoren met het maken van de marinade. Meng citroensap en alle daaronderstaande kruiden (van komijn tot aan zout) door de 'yoghurt'. Doe over in een afsluitbare bak of zak, wentel de kipfilets er goed doorheen en laat een nacht in de koelkast intrekken. Door het zuur wordt het vlees lekker mals. Haal het vlees zeker een half uur voor het bakken uit de koelkast, zodat de ergste kou eraf is. Voor de gevorderde griller of de durfal: kwast een grillpan in met wat olie en laat goed heet worden. Bak de kipfilets circa 4 minuten per zijde, gewoon met aanhangende marinade. De rest van de marinade wordt niet meer gebruikt. Ikzelf blijf het een hele toer vinden, omdat de buitenkant snel dichtschroeit terwijl de binnenkant nog lang niet gaar is. Als ik eerlijk ben is het dan ook een stuk makkelijker om de kipfilets in een ovenschaal of op een bakplaat in een op de hoogste stand (240 graden) voorverwarmde oven garen. Dit duurt zo'n 25 - 30 minuten. Hij wordt dan gelijkmatiger gaar. Ook kun je hem in een koekenpan bakken (ca 5 minuten per kant). Hij is dan eerlijk gezegd net zo lekker, alleen mis je de appetijtelijk uitziende grillstreepjes. Let er wel op dat de kip hoe dan ook door en door gaar is! Serveer met afgebakken pitabroodjes of Roti Indonesia, onderstaande saus* en partjes citroen.

* De frisse 'yoghurt'saus maak je overigens zeker een uur voor het opdienen, zodat de smaken goed kunnen doortrekken. Meng hiervoor:
2,5 dl Alpro mild & Creamy nature
1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
halve komkommer, in de lengte in 8-en gesneden, zaadjes verwijderd en daarna in plakjes
3 flinke eetlepels vers gehakte muntblaadjes
3 flinke eetlepels vers gehakte koriander
1 theelepel zout
Laat in de koelkast staan tot gebruik.

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
1
Volkorenbrood met rijst
Citroenlimonade met munt

Gerelateerde post