Volkorenbrood met rijst

Volkorenbrood met rijst

100 gram geurige rijst (pandan, basmati)
500 gram volkorenbloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 eetlepel honing
2,5 theelepels zout
100 ml soja- of rijstcuisine
175 ml handwarm water

Er is de laatste tijd een hoop gedoe over brood. Tarwe zou slecht zijn voor je buik en je gewicht, en spelt het antwoord op alle problemen. Massa's mensen bekeren zich dus tot het speltbrood, met als gevolg dat er een spelttekort dreigt te ontstaan, in ieder geval tot de volgende oogst, en dat de prijzen de pan uitrijzen. Ik ben meestal wat terughoudend wanneer het zulke hypes betreft. Gezond verstand lijkt mij doorslaggevender dan wat een gezondheidsgoeroe de wereld in slingert. Kun je niet tegen tarwe, en merk je dat je er inderdaad moe van wordt, dat je buik ervan opzet of pijn gaat doen, ja dan kan er spake zijn van een intolerantie of wellicht allergie en moet je na onderzoek door en overleg met een arts tarwe zeker laten staan. 

Maar voor de overige consumenten is er volgens mij weinig mis mee. Al sinds mensenheugenis wordt er brood gebakken en gegeten. En gelukkig maar, want het is verdraaid lekker. En zelf gebakken nog veel lekkerder! Daarom hier weer een broodrecept, voor de variatie nu eens met gekookte rijst. Ik heb het deeg deze keer door de keukenmachine laten kneden, maar ik moet eerlijk zeggen dat het handgekneed nog bijzonderder is, omdat de rijstkorrels dan beter intact blijven. Het eindresultaat is om te smullen met enkel wat margarine en in zout gedipte radijsjes (die ik er eigenlijk bij had gezet om de foto wat op te leuken). Of met honing. Nou ja, eigenlijk met van alles...

Doe alle droge ingrediënten in een kom. Meng de cuisine met het water en voeg dat beetje bij beetje al roerend aan de bloem toe. Kneed alles tesamen daarna in een minuut of 10 tot een soepel deeg, dat niet meer al te plakkerig is. Of laat dit werkje in enkele minuten door een keukenmachine doen. Bestuif de deegbol licht met bloem en leg terug in de kom. Dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is. 
Sla de lucht uit het deeg met een vuist en kneed het nog even door. Bedek een bakplaat met bakpapier, druk hierop de bol wat plat, bestuif met wat bloem en rol uit tot een niet te dunne ronde lap. Klap twee zijkanten een stukje naar binnen en rol het brood in de lengte op. Plaats het in het midden van de bakplaat en vorm er met wat duw- en knijpwerk een mooi brood van, aan de uiteinde iets smaller. Maak met een scherp mes wat kerven in de bovenkant, van zo'n centimeter diep. Dek af met een vochtige theedoek en laat nog eens 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Plaats de bakplaat met het gerezen brood in het midden van de oven en bak het in 45 minuten mooi bruin en gaar. Verplaats het van het bakpapier naar een rooster en laat uitwasemen. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Verse loempia's met Thaise Komkommersaus
Kip tandoori met frisse 'yoghurt'saus

Gerelateerde post