Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes)

Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes)

Saus: 1 eetlepel olijfolie
1 grote ui, 2 blaadjes laurier
1 blik gepelde tomaten
1 dl rode wijn
Balletjes: 1 ui
2 teentjes knoflook
10 gram paneermeel
300 gram rundergehakt
1 theelepel tijm
1 theelepel majoraan
zout, peper
2 eetlepels olijfolie


Laatst gaf mijn broer een feest ter ere van zijn 50e verjaardag. Als groot liefhebbers van Spanje hadden hij en zijn vrouw er een Spaans tintje aan gegeven. "Moet ik nog wat voor Evert regelen voor het eten?" vroeg ik mijn schoonzus een week van tevoren. "Er is een tapasbuffet" antwoordde zij, "dus er zal vast wel genoeg tussen zitten dat hij veilig kan mee-eten. Maar ik zal voor de zekerheid de cateraar even mailen." Nou, dat viel vies tegen. De traiteur antwoordde per ommegaande dat hij de verantwoordelijkheid niet wilde nemen, omdat veel door elkaar bereid werd in de keuken. Kruisbesmetting met bijvoorbeeld keukengerei was dus niet uit te sluiten. In eerste instantie dacht ik teleurgesteld: Ja, lekker makkelijk!

Maar na bestudering van de tapaslijst, bleek meer dan driekwart van de gerechten sowieso ei, garnalen, kaas of room te bevatten. Gelukkig boden diverse familieleden aan een of twee gerechtjes voor mijn zoon te maken. En zo kwam het dat ook hij de hele avond door heerlijk heeft kunnen smikkelen. Wat maar weer aangeeft dat familie goud waard is! Ikzelf heb Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, en gemarineerde courgetteblokjes voor hem gemaakt. Het recept van de balletjes deel ik meteen maar even hier, want ze zijn overheerlijk met een knapperig stuk brood.

Maak eerst de saus. Snipper daarvoor de ui fijn en fruit deze in de olie in een pan enkele minuten. Voeg de gepelde tomaten met het sap toe en 'prak' de tomaten een beetje fijn. Doe er de wijn en laurierbladjes bij en laat op een laag vuur pruttelen tot een wat dikkere tomatensaus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
Snipper ondertussen de andere ui en de knoflook en meng samen met paneetmeel, tijm, majoraan (wat overigens hetzelfde is als marjolein) en peper en zout naar smaak door het gehakt. Draai zo'n 15 balletjes en bak deze in de olie in een koekenpan rondom bruin. Schep ze daarna in de tomatensaus en laat ze daarin ongeveer 15 minuten op laag vuur nagaren.

Waardeer dit blogbericht:
0
Pompoencakejes
Maïssoep

Gerelateerde post