Speklapjes met krieltjes uit de oven

Speklapjes met krieltjes uit de oven

1 liter water
750 gram speklapjes
1,5 eetlepel mosterd
1,5 eetlepel honing
750 gram krieltjes (in de schil)







Soms gaat er niets boven een speklapje. Bij voorkeur van de barbecue, zo heerlijk uitgebakken! Maar als het weer dat niet toelaat, is de oven een goed alternatief. Het vlees wordt er mooi bruin en krokant in en het voordeel van dit recept is dat je meteen de krieltjes mee kunt garen, terwijl ze exta smaak krijgen door het druipvocht (lees: vet) van de speklappen. Mocht je toch de barbecue gebruiken, bewaar de speklappen dan voor het laatst, wanneer er alleen nog witgloeiende kooltjes zijn. Zo verbranden ze minder snel door oplaaiend vuur. Hoewel het vlees er misschien onderaan wat donker uitziet op de foto: dat is vooral de gekaramelliseerde honing, geen verkoold vlees. Dat moet je liever niet opeten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een liter water (gewoon in een waterkoker) aan de kook. Verspreid de speklapjes over een ovenrooster. Leg/hang het rooster boven de spoelbak en giet het kokende water er overheen. Dit komt straks de knapperigheid ten goede. Laat even uitdruipen. Meng intussen honing met mosterd en kwast hier de speklappen aan beide zijden mee in. Plaats het rooster boven in de voorverwarmde oven. Beleg een bakplaat met bakpapier en kieper de krieltjes daarop. Plaats deze onder in de oven. Laat vlees en aardappeltjes in 30 minuten garen en moi bruin worden. Je kunt af en toe even de ovendeur open doen om stoom te laten ontsnappen. Serveer met groente naar keuze. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Maaltijdsalade met chorizo, paprika en aardappel
Zonnige citroentiramisu

Gerelateerde post