Rundersmoor met zoethout

Rundersmoor met zoethout

3-4 personen:
2 zakjes zoethoutthee 
600 gram sucadelappen
2 grote uien
3 tenen knoflook
halve - 1 rode peper
30 gram verse gember (zonder schil)
3 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels ketjap asin
1 laurierblad
1 bouillonblokje
halve eetlepel azijn

Ik ben een groot fan van suddervlees: riblappen, sucadelapjes, heerlijk. Als ik het bij een ander eet. Want ik moet eerlijk bekennen dat ik het vlees zelf bijna nooit zacht krijg, hoewel ik de recepten tot op de letter volg: vlees niet te koud verwerken, in delen aanbraden en nooit koud water erop plenzen. Het blijft vaak taaiïg en valt daardoor eenmaal aan tafel, hoe heerlijk het ook ruikt en smaakt, meestal wat tegen. Toeval of niet, laatst leek het me - weer eens enthousiast aan het experimenteren - interessant om zoethout toe te voegen aan een basic oosterse rundersmoor. Prompt hadden we 's avonds een verrukkelijke maaltijd met malse vleesblokjes. Een blijvertje, te meer ook omdat het zoethout de smaak verdiept, overigens zonder te gaan overheersen. 

Ook een tweede maaltijd kwam goed uit de pan, met aardig zachte blokjes vlees. Wie weet wat het zoethout met de structuur van het vlees doet? Geen idee, misschien helemaal niks, maar het resultaat is fijn. Ik gebruik de thee van AH (82% zoethoutwortel met oolongthee).

Bereid eerst alle ingrediënten voor: kook een halve liter water en giet dit over de theezakjes. Laat 3 - 5 minuten trekken en verwijder dan de zakjes. Snijd het vlees in dobbelstenen van 1,5 - 2 cm. Hak de uien grof en de gember, knoflook en peper fijn.  Verhit in een braadpan de olie en bak de helft van het vlees hier in aan. In een keer zal het vet namelijk te veel afkoelen en wordt het vlees gestoofd in plaats van gebakken, zodat het niet mooi dichtschroeit. Schep de blokjes, wanneer ze rondom bruin zijn met een schuimspaan op een bord en bak de tweede helft. Laat dan het eerste portie vlees en de daaruit gelopen sappen weer terug in de pan glijden en doe de ui, knoflook, peper en gember erbij. Schep goed om en roer al het aanbaksel van de bodem.  Voeg dan thee, ketjap, laurierblad, azijn en bouillonblok toe en laat zeker 3 uur op zeer laag vuur (met nauwelijks geborrel) stoven. Serveer met rijst en bijvoorbeeld broccoli.   

Waardeer dit blogbericht:
0
Zuivelvrije gecondenseerde melk
Romige griesmeelpap

Gerelateerde post