Voor 4 stuks:
6 sneetjes (vierkant) brood
potje mango chutney
8 plakjes gerookte kip (AH, biologisch)
8 plakjes gerookt ontbijtspek
klein zakje rucola
1 eetrijpe mango
zakje (tortilla)chips
Het verhaal wil, dat de sandwich in de 18e eeuw is bedacht door de kok van de vierde graaf van het Engelse Sandwich. De graaf was een hartstochtelijk kaartspeler en ging zo in zijn spel op, dat het eten erbij inschoot. Zijn bezorgde kok zette dunne, rijkelijk belegde boterhammetjes aan de speeltafel, die tijdens de hobby zo uit het vuistje gegeten konden worden. Uit deze sandwich is later de clubsandwich - op basis van drie geroosterde boterhammen, en geserveerd met een handje (tortilla)chips - voortgekomen. Een leuk idee voor de lunch! Natuurlijk kan volop worden gevarieerd met beleg. In mijn creatie combineert de zoete zachte mango echter heel mooi met het knapperige zoutige spek, de rokerige kip en de pittige rucola en chutney.
Rooster de boterhammen goudbruin en snijd schuin doormidden. Bak het ontbijtspek knapperig in een droge koekenpan pan. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakjes. Bouw de sandwiches op met elk 3 boterhamhelften, waarvan de onderste twee besmeerd met wat mangochutney. Leg tussen elke laag wat kipfilet, spek, mango, en rucola. Serveer met een handje chips.
Foto: Sven Plomp