Breek-brioche

Breek-brioche

375 gram bloem
zakje gedroogde gist
75 gram suiker
merg van 1 vanillestokje
snufje zout
100 gram vloeibare mararine
150 ml water
plantaardige melk om te bestrijkenAlvast een tip voor de paasdagen: brioche! Dit Franse zoete gistbrood is al heerlijk met alleen wat margarine! Maak je het deeg een dag van tevoren, dan kan het zich mooi ontwikkelen in de koelkast en kun je de broodjes ’s morgens verder afwerken. Houd bij de bereiding in ieder geval rekening met rust- en rijs-tijden van eerst een uur, daarna minstens vier uur (of een hele nacht) en tot slot nog eens een uur.

 Zeef de bloem boven een kom en doe er gist, suiker, vanillemerg en zout bij. Voeg water en margarine (mag beide gewoon koud) toe en kneed met de hand in ca 10 minuten tot een soepel, zacht deeg. Je kunt natuurlijk ook de keukenmachine het werk laten doen, dan is het in 2 minuten klaar. Vorm een bol en laat deze, in een kom afgedekt met plasticfolie, één tot anderhalf uur bij kamertemperatuur rusten. 

Kneed het deeg kort door en vorm weer een bal. Zet afgedekt in de kom minstens vier uur in de koelkast, maar een nacht is nog beter!
Beleg een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg even door, vorm 12 even grote bolletjes (van ca 55 gram) en leg deze tegen elkaar aan op de bakplaat. Dek af met een theedoek en laat op kamertemperatuur nog een laatste rijs van een uur doormaken. 
Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de bolletjes met plantaardige melk en plaats in het midden van de oven. Bak 20 minuten en laat daarna uitwasemen op een rooster. Zowel warm als afgekoeld een traktatie!

Foto: Petra Schuster

Waardeer dit blogbericht:
3
Makkelijke ovenschotel
Jam-donutcakejes

Gerelateerde post