Fluwelige cake met ananas

Fluwelige cake met ananas

groot blik ananasringen op sap 
250 gram bloem
150 gram custardpoeder
200 gram suiker, snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1,5 theelepel baksoda, vanillestokje
80 gram vloeibare margarine
300 ml spa rood
15 gram custardpoeder
250 ml  plantaardige melk
1 zakje vanillesuiker
half zakje Taartina (dr. Oetker)

Wanneer je custardpoeder, een kant en klaar mengsel op basis van maismeel, tussen je vingers wrijft, voelt het heerlijk zacht aan. Geen wonder dus eigenlijk, dat het goedje aan cake een soort fluwelen structuur verleent. Neem daarbij het koolzuurhoudende water dat voor een prachtig hoge rijs zorgt, en je hebt een meer dan prima baksel, zonder melk of ei. Ik heb de cake met ananas gemaakt, maar in feite kun je met allerlei verse en ingemaakte vruchten variëren. Denk aan verse sinaasappel, banaan, aardbei. Of pruimen, peren, kersen, etc, uit blik. Pas in zo’n geval echter ook het sap in de receptuur aan: neem bijvoorbeeld sinaasappel- of appelsap bij verse vruchten; gebruik het inmaakvocht wanneer je conserven gebruikt.

Verwarm de oven voor op 160°C en vet een springvorm van 24 cm (bodem en rand) in met wat olie. Laat de ananasringen uitlekken in een zeef, maar vang het sap op!  
Zeef bloem en custardpoeder boven een beslagkom en schep er suiker, zout, bakpoeder en baksoda bij. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit (stop de lege stokjes in de suikerpot of een fles met vanille-extract.) Meng het merg, samen met de margarine en 50 ml van het ananassap, goed door het bloemmengsel. Giet er tot slot in een klap het bruisende water bij en roer tot een mooi egaal beslag. Doe dat over in de bakvorm en bak de cake in een uur, in het midden van de oven, gaar. Zet op een taartrooster om af te koelen.
Maak vervolgens de custardpudding ter garnering. Neem vijf eetlepels van de plantaardige melk en roer met 15 gram custardpoeder en vanillesuiker tot een papje. Breng de rest van de 'melk' aan de kook. Roer het custardpapje in een dun straaltje er met een garde door en kook de pudding in drie minuten gaar. Schenk over de (eventueel nog warme) cake en laat samen verder afkoelen.  
Beleg, wanneer de cake is afgekoeld, de puddinglaag met de ananasringen. Bereid een half pakje Taartina zoals aangegeven op de verpakking, met 150 ml van het resterende ananassap. Schenk of schep over de cake om alle ananas te bedekken en laat opstijven. 


Foto: Sven Plomp

Waardeer dit blogbericht:
0
Clubsandwich
Rijst Trauttmansdorff

Gerelateerde post