Auberginestrudel

Auberginestrudel

2 aubergines
1 kleine ui
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gedroogde oregano
100 ml rode wijn
zout en peper
6 plakjes bladerdeeg 

'Vandaag staak ik', kondig ik aan de ontbijttafel aan. Eens in de paar jaar gun ik mezelf zo'n dag. 'Ik ga zo nog even boodschappen doen, maar daarna ga ik op de nul-stand.' Het wordt zonder morren geaccepteerd. Op de groenteafdeling in de supermarkt ligt een meisje te brullen. 'Lig je lekker?', vraag ik, waarop de kleuter me verbaasd en geluidloos aankijkt. Een oudere dame merkt droogjes op: 'Ze heeft er geen geen zin in vandaag!' 'Nou', antwoord ik, 'of ze is in staking. Dat ben ik ook, heb ik vanmorgen besloten.' 'Dan gaat u er toch lekker naast liggen', glimlacht ze fijntjes. Nou nee, daar bedank ik voor, ik ga liever thuis werk weigeren. En dat deed ik dan ook! Ik heb niet eens gekookt. De volgende dag echter, was mijn staking uiteraard weer opgeheven.

Er moesten toch weer recepten worden verzonnen. Stukken geschreven. Monden gevoed. Nou ja, ik kon er ook weer helemaal tegen na zo'n dagje spijbelen. En het resulteerde in een hartige strudel met aubergine, wat in feite niet meer wil zeggen dan: aubergine in bladerdeeg. 

De strudel is voldoende voor 2 als hoofd- of lunchgerecht, maar dan moet er wellicht nog een voor- of nagerecht bij. Of voor 4 als voorafje. Lekker zo uit de oven. Maar ook koud - op kamertemperatuur - niet te versmaden, dus ook handig voor een hapjesbuffet. In plaats van oregano kun je tijm of Italiaanse kruiden gebruiken. 

Verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Spreid de plakjes bladerdeeg op het aanrecht uit om te ontdooien. Snijd de aubergines in blokjes en snipper de ui. Verhit in een flinke koekenpan de olie, en fruit de ui met de oregano hierin enkele minuten. Voeg de aubergine toe, schep even om en schenk de wijn erover. Blijf omscheppen en laat in hooguit 5 minuten de wijn door de aubergine opnemen en evt nog wat verdampen. Breng op smaak met peper en zout.
Maak een bodem door drie plakjes bladerdeeg op de plaat met bakpapier te leggen en de naden aan elkaar te wijven met een beetje water. Schep de auberginevulling hierop en laat aan alle kanten ongeveer een centimeter vrij. Bedek met de 3 resterenden plakken. Dit kan in hun geheel, maar ook in reepjes, gewoon recht of kruislings. Duw de uiteinden goed vast, druk eventueel aan met de tanden van een vork. Bestrijk de bovenzijde van het deeg met water en bak 20 minuten in het midden van de oven. Is het deeg niet mooi bruin, zet dan nog even de grill aan. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Havermoutpap uit de oven
Clubsandwich

Gerelateerde post