Koken met Yvonne

Mexicaanse Salsa

Mexicaanse Salsa

1 eetlepel olie
1 flinke ui
1 groene paprika
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 teentje knoflook
1/2 rode peper
1/2 - 1 theelepel zout
1 theelepel suiker
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
kneepje citroensap

  

 

Aangezien ik nogal wat experimenteer in de keuken waardoor ik vaak mag proeven, recepten aan moet scherpen en daarna nog eens proeven, en ik mijn nu nog alleszins acceptabele lijn niet prijs wil geven, loop ik vrijwel elke dag in gezwinde pas een flinke ronde door de wijk. En bijna iedere keer zit ze daar, de vrouw. Nu weet ik heus wel dat het niet beleefd is om in het voorbijgaan bij huizen naar binnen te gluren, maar telkens wordt mijn blik automatisch door haar raam naar binnen gezogen, in een soort sensatiebeluste anticipatie. En ja hoor, negen van de tien keer zit ze daar op de bank, haar sigaret smeulend tussen de vingers en altijd met de tv aan. 's Morgens, 's middags of 's avonds, het enige verschil is dat rond een uur of vijf haar man zich bij haar voegt.

Rond etenstijd zitten ze daar dus samen, met het bord op schoot. De vrouw is een jaar of 60, schat ik. En ze kan heus wel lopen, want ik heb haar eenmaal zien stofzuigen en daarnaast eenmaal de boodschappen naar binnen zien dragen. Ze herkent mij inmiddels ook, want vaak geven we elkaar een vriendelijk knikje, met een zweem van een glimlach. Maar in mijn hoofd neemt deze vrouw steeds karikaturalere vormen aan. Ze is voor mij inmiddels een kruising tussen Kees van Kootens rauwgevooisde typetje Diana 'Weet-je-wel-weet-je-niet' Charité en Koefnoens Ipie met het rode rugzakje. En altijd speelt door mijn hoofd: Mevrouw, het leven heeft toch wel meer te bieden? Kom eens van die bank! Zet wat kaarsjes op tafel. Zet een swingend muziekje op. Verras uw man en mix een lekkere cocktail of voor mijn part een kan ranja. Met parapluutjes! En maak een heerlijke salsa, om tortillachips in te dippen als voorproefje op de maaltijd. Die aan tafel genuttig wordt. En in ieder geval, met de tv uit.

Snipper de ui, snijd de paprika in kleine blokjes en fruit deze in een pannetje samen zo'n 5 minuten op matig vuur in de olie, tot de ui goed glazig ziet. Hak de rode peper en knoflook fijn en bak deze samen met de komijn en koriander nog een minuut of 2 mee. Voeg suiker, zout en tomaten met het sap toe. Laat de saus indikken door haar onder af en toe roeren nog 10 minuten op matig vuur te laten inkoken. Druk daarbij met een spatel de tomaten in kleinere stukjes. Roer er van het vuur af nog een kneepje citroensap door en laat afkoelen.

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Falafelburgers
Makkelijke Tarte Tatin

Gerelateerde post