Smaakmaker voor stamppot en sauzen

Smaakmaker voor stamppot en sauzen

1 liter water
1 ui met schil en al
1 stengel bleekselderij
1 prei, met groen
takje verse tijm
1 laurierblad
6 zwarte peperkorrels, geplet
zout
eventueel:
stukje citroenschil
1 tomaat, stukje wortel

Soms is een allergie zo heftig dat je zelfs geen bouillonblokjes kunt gebruiken. Maar hoe krijg je een stamppot lekker als melk ook nog eens taboe is? En hoe maak je van braadvet lekkere jus, met enkel water en zout? De oplossing is eigenlijk best simpel. Maak sterk ingekookte bouillonijsblokjes! W
at water en een blokje per persoon bij braadvocht geeft jus met een volle smaak. Zet boerenkool op met vier blokjes, voeg bij het stampen wat margarine of olie toe en het resultaat is een fijne, volle smaak. 

Omdat er nog altijd mensen zijn die hier tegen aan lopen, het ijsbouillonblokjesrecept van bijna 5 jaar geleden op herhaling!

Was de groenten en snijd ze - behalve de ui - in grove stukken. Wanneer je de bruine schillen om de ui laat zitten wordt de bouillon ook nog mooi van kleur. Breng alle ingrediënten in een flinke pan met een liter water aan de kook. Laat afgedekt zachtjes een uur trekken. Eventueel schuim met een schuimspaan verwijderen. Zeef dan de bouillon boven een andere pan en laat hem zonder deksel tot ongeveer de helft inkoken op matig tot hoog vuur. Dit heeft wat tijd nodig. Laat de ingekookte bouillon helemaal afkoelen, schep hem door een trechter in ijsblokjeszakken en leg in de vriezer.  

Waardeer dit blogbericht:
0
Speculaas-boterkoek
Speculoostaartjes met vanilleroom

Gerelateerde post