1 groot blik kikkererwten (800 gram)
1 kleine ui
zakje verse platte peterselie
geraspte schil en sap van 1 citroen
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn
6 eetlepels bloem
wat extra bloem om te bestuiven
4 eetlepels olie
6 (bruine) broodjes
tomatensalsa (bijv. tacosaus van Casa Fiesta)
Hoezeer ik ook van peulvruchten houd (chili con carne, capucijners met spek en Turkse linzensoep), kikkerkerwten hebben me nooit echt kunnen bekoren. Ik heb de klassieke combinatie met op zich toch al wat weeïge rijst ook nooit begrepen: een melige hap die ik niet graag in mijn mond zou steken. De erwten ogen bovendien a-sexy: met hun grillige ronde vorm en bleke velletje doen ze me denken aan sojabrokken, die ik overigens nog nooit geproefd heb. Nu komt mijn enigszins negatieve associatie waarschijnlijk ook doordat kikkererwten al lang gegeten worden door de destijds in geitenwollensokken gestoken en met zweverige aura's omhulde vegetariërs, die hun maaltijden in macrobiotische winkels vergaarden. Over vooroordelen gesproken...
Tegenwoordig kijkt niemand meer op van vegetariërs, veganisten of gewoonweg gezondheidsfreaks en komt bijna iedereen wel eens in de goed gesorteerde en luxe aandoende natuurvoedingswinkel. En zijn kikker- of kekererwten gewoon in de supermarkt te koop. Vroeger presenteerde mijn moeder wel eens gezouten geroosterde exemplaren als uiterst verantwoorde vrijdagavondknabbel. Een paar knaagde ik dan wel weg, maar ik heb ze nooit echt lekker kunnen vinden, met name door de substantie. En ik heb ze daarna ook altijd links laten liggen. Tot ik op vakantie op een gerecht stuitte dat mij mijn mening liet herzien, falafel: gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten uit het Midden-Oosten, vaak gegeten in een pitabroodje met yoghurt -of knoflooksaus. Met wat fantasie knutselde ik mijn eigen, meer westerse variant in elkaar en voila: de falafelburger deed zijn intrede in ons gezin. Lekker met rode salsa. Wat me eraan herinnert dat ik een recept daarvoor al eens eerder beloofd hebt. Volgende week dan, afgesproken!
Met dit recept maak je 6 grote burgers, voldoende voor 3 personen. Maak voor 4 personen 8 (iets kleinere) burgers en serveer er in dat geval een gemengde salade bij, dan heb je ook genoeg.
Spoel de kikkererwten in een zeef met water en laat uitlekken. Hak ui en peterselieblad grof. Doe dan alle bovenstaande ingrediënten, tot en met de 6 eetlepels bloem in de keukenmachine en gebruik de pulseerknop om het geheel tot een grove pasta te malen. Bestuif een bord met wat bloem, vorm 6 (of 8) burgers van de kikkererwtenpasta en wentel deze door de bloem.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers (in twee porties) circa twee minuten per kant op vrij hoog vuur, tot ze door en door warm zijn en een knapperig korstje hebben. Leg elke burger in een opengesneden broodje, doe er een flinke eetlepel tomatensalsa overheen en… klaar.