Voor de meloen:
1–2 limoenen (50 ml sap, plus evt rasp)
30 gram suiker
wat blaadjes verse munt
400 gram watermeloen in blokjes
Voor de room, evt.:
half pakje opklopbare plantaardige room
1 zakje Klopfix (slagroomversteviger)
Met deze temperaturen blijf je op zoek naar verkoelende gerechten. Dit is er zo een. ‘Gewone’ meloen is hier in huis verboden, maar watermeloen kan gelukkig wel. Door hem te marineren in limoensiroop en munt wordt de smaak nog frisser! Bereid het gerecht liefst ’s morgens al, zodat de smaken goed door elkaar kunnen trekken. Serveer mét of zonder de geparfumeerde room, de meningen hier in huis zijn verdeeld. Ik vind de toevoeging zelf juist wel lekker!
Doe de watermeloenblokjes in een kom. Rasp de schil van één limoen en houd apart voor wanneer je room wilt maken. Pers 50 ml limoensap. Doe in een pannetje met de suiker en breng aan de kook. Roer tot de suiker oplost en laat een minuut of twee inkoken, tot je 30-35 ml over hebt. Laat iets afkoelen en schenk over de watermeloen. Schep er 1 eetlepel dungesneden muntreepjes doorheen. Dek de kom af en zet in de koelkast om te marineren tot gebruik.
Serveer eventueel met limoenroom. Klop hiervoor een half pakje ‘slagroom’ op met 1 zakje Klopfix en limoenrasp.
Foto: Petra Schuster