Abrikozen-'tiramisu'

Abrikozen-'tiramisu'

500 gram gedroogde abrikozen
200 ml sterke koffie, bv met 3 zakjes instant-espresso
3 eetlepels koffielikeur, bv. Tia Maria
450 gram (volkoren) ontbijtkoek in plakjes
1 pakje opklopbare room op soja- of rijstbasis
1 eetlepel cacao- of carobepoeder
 Fantastisch nieuws is dat er weer opklopbare room op sojabasis op de markt is. Zo is er die van Alpro. Het goedje heet Luchtig & Creamy en is in Nederland enkel nog verkrijgbaar bij een aantal Jumbo-supermarkten*. Je kunt er dus het beste eerst een belletje of e-mail aan deze supermarktketen aan wagen; mij is het zo gelukt om een een aantal pakjes te bemachtigen en ik moet zeggen, zeer naar tevredenheid. Wie weet wat er gebeurt als we met z'n allen Albert, Dirk, Bas en consorten verzoeken gaan sturen... Een collega heeft een van mijn pakjes met Kerst in haar toetje verwerkt en gezien het uitblijven van enig (anders dan positief) commentaar aan de feestdis kunnen we de room gerust een aanwinst noemen. Hier in huis is hij al getest op (soja-)ijs met verse aardbeien en op de koffie, wat zeer gewaardeerd werd.

In de natuurvoedingswinkels is, na jaren van afwezigheid, de opklopbare room van Sojatoo! weer terug in de schappen, zowel op rijst- ('Rice Whip') en kokos- ('Cocos Whip') als op sojabasis ('Soy Whip'). Eventueel ook via te internet bestellen, bijvoorbeeld op www.veggiedeli.nl. Bovendien vond ik in de eko-winkel nog een derde merk opklopbare sojaroom: CreSoy van het merk Natumi. Reden om heel erg blij te zijn! Daarom wordt het nu eens tijd voor het Echte Werk, met een waardig nagerecht. Ik noem het 'tiramisu' - wat zo ongeveer 'beur me op' of 'maak me blij' betekent - door de gelijksoortige opbouw als bij het originele gerecht. En het doet deze naam echt wel eer aan! Met een ei-allergie zijn de gebruikelijke Lange Vingers verboden en daarom hier vervangen door ontbijtkoek. Gemakzuchtig als ik ben, neem ik altijd de voorgesneden variant, zodat meteen alle plakjes even dik zijn. De likeur kun je uiteraard achterwege laten, zeker wanneer de kinderen mee-eten, maar geeft natuurlijk net dat beetje 'extra'.

Giet zo'n driekwart liter kokend water in een kom over de abrikozen en laat ze minstens 3 uur wellen. Schep de abrikozen uit het vocht en pureer ze in de keukenmachine. Voeg ongeveer 1,5 dl van het weekwater toe tot de massa de dikte heeft van stevige appelmoes. Schenk de koffie met de likeur in een diep bord. Wentel hier de plakken ontbijkoek in en bedek daarmee de bodem van een (rechthoekige oven)schaal. Een exemplaar van ca. 20 x 29 cm is hiervoor ideaal. Schep er de helft van de abrikozenmoes overheen en herhaal de hele procedure met de in koffie gedrenkte koek en abrikozenpuree. 
Klop de room (in dit geval beslist zonder suiker!) net als gewone slagroom met een mixer luchtig, tot het volume op enig moment zeker verdubbeld is (volg voor Soyatoo! de gebruiksaanwijzing op de verpakking) en verdeel over de 'tiramisu'. Bestrooi het geheel tot slot met cacacopoeder, door een theezeefje. Dek de schaal af met folie en laat ten minste 1 uur in de koelkast staan. Blij verraste gezichten gegarandeerd! Ruim voldoende voor 8 personen.

 

* Inmiddels bij de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Waardeer dit blogbericht:
0
Cannelloni
Vegetarische Taco's

Gerelateerde post