Pittige pastasaus met spinazie

Pittige pastasaus met spinazie

Voor 3-4 personen:
1 pak gehakte spinazie
(750 gram, diepvries)
1 chorizo-worst (250 gram)
halve - 1 rode peper
2 teentjes knoflook
150 ml soja- of rijstcuisine
2 bosuitjes
1 theelepel zout

Een tijdlang was naast de gebruikelijke riedel aan producten ook tomaat hier in huis taboe. Dat was echt lastig, want hoe eet je nu pasta? Gelukkig leent spinazie zich uitstekend om een lekkere saus te maken. Het is vrij neutraal van smaak en om te zorgen dat het niet zoetig of weeïg wordt, moet je het wat pit geven. Dat lukt prima met chorizo, een van oorsprong Spaanse, stevige worstsoort. Een kenmerk is dat er paprikapoeder in zit, die de worst een roodachtige kleur geeft en die sterk kan variëren in scherpte. Wanneer je een scherpere chorizo gebruikt, is minder tot geen pepertje nodig. In plaats van chorizo kun natuurlijk ook oerhollandse cervelaat gebruiken, maar bijvoorbeeld de 'grove chorizo' van Albert Heijn is in ieder geval melkvrij.

Spinazie is bij uitstek een groente die ik bij voorkeur uit de diepvries eet (tenzij rauw, in een salade). Maar ik erger me eigenlijk altijd aan de hoeveelheid water die er uit de deelblokjes vrijkomt, alles wordt er verdund en smakeloos van. Daarom laat ik het vocht er eerst goed uit lekken.  Het recept is voor 3 grote of 4 kleinere eters.

Vantevoren: Laat de spinazie in een paar uur tijd in een zeef ontdooien en uitlekken.  
Verwijder het velletje van de chorizo en snijd hem in de lengte in vieren. Snijd deze kwarten in plakjes. Doe de chorizoplakjes in een droge pan en bak ze ongeveer 7 minuten, tot ze aardig wat olie hebben losgelaten en lichtelijk krokant geworden zijn. Snijd intussen het witte deel van de bosui in ringetjes en hak de rode peper en de knoflook fijn. Schep de worst uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat ca. 3 eetlepels van het chorizovet in de pan en fruit hierin de bosui, peper en knoflook enkele minuten. 
Druk al het overtollige vocht uit de spinazie en doe hem in de pan. Roer er de cuisine door en laat nog 5 minuutjes pruttelen, breng op smaak met zout. Snijd het groene deel van de bosui in ringetjes. Schep de uitringetjes en driekwart van de worst door het spinaziemengsel en laat nog even warm worden. Serveer met (volkoren) spaghetti of een andere pasta naar keuze en garneer met de overgebleven worststukjes. Waardeer dit blogbericht:
0
Dim sum met gehakt
Bieten-chocolade tulband

Gerelateerde post