Dim sum met gehakt

Dim sum met gehakt

Voor 24 stuks:
24 loempiavelletjes 
300 gram rundergehakt
3 lente-uitjes
1/3 rode peper
2/3 theelepel zout
1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel zonnebloemolie

Al heel lang wilde ik ze eens maken, de dim sum die je in films en boeken wel eens voorbij ziet komen: kleine Chinese deegbuideltjes met vullingen als gehakt, garnalen, groente en zelfs fruit. Ze kunnen worden gestoomd, gebakken en gefrituurd, de mogelijkheid tot variëren en dus om allergieën heen te werken is eindeloos. En dit weekend is het er eindelijk van gekomen. Het bleek een leuk werkje en verrassend gemakkelijk. Wij hebben ze als avondmaaltijd gegeten, met salade erbij, maar ze zijn ook heerlijk als voorafje, borrelhapje of als snack. Je moet er even voor naar de toko, waar je in het vriesvak de benodigde flinterdunne deeglapjes vindt. Ik heb de 'Tyj spring roll pastry' van het merk Spring Home gebruikt (12,5 x 12,5 cm),

(loempia velletjes dus) omdat de wontonvellen die eigenijk gebruikt moeten worden ei bevatten.  Je kunt eventueel ook de grotere lappen nemen, die je met een scherp mes in vieren snijdt. Bovenstaande loempiabladen zijn gemaakt van tarwemeel, water, kokosolie en zout en worden door Evert, ondanks zijn kokosallergie goed verdragen, omdat de eiwitten uit de olie gefilterd zijn.

Laat de blaadjes ontdooien. Maak intussen de vulling. Snipper de peper en lente-uitjes fijn en meng deze met zout, gemberpoeder en olie door het gehakt. Trek de loempiavellen voorzichtig van elkaar en spreid ze uit op een werkblad. Leg op allen in het midden een desserlepel gehakt en verdeel zo de vulling. Maak nu een voor een de dim sum af: kwast het deeg om de vulling heen in met water. Trek de vier punten naar boven en maak buideltjes door het deeg goed aan elkaar vast te knijpen. Zet op een licht ingevet bord tot gebruik.
Plaats een ring op de bodem van een wok (dit kan ook een leeg klein conservenblikje zonder deksel en bodem zijn). Giet een laag water in de wok, de ring moet niet helemaal onder staan. Breng aan de kook. Zet nu het bord met dim sums op de ring en sluit de wok af met een deksel of aluminiumfolie. Laat in 5 minuten op redelijk hoog vuur gaar stomen. Serveer met zoetzure saus, gewoon uit de supermarkt of toko.

  

Waardeer dit blogbericht:
0
Polentafrites
Pittige pastasaus met spinazie

Gerelateerde post