Druiventaart met gele room (maar zonder tarwe)

Druiventaart met gele room (maar zonder tarwe)

200 gram havermeel
45 gram maizena*
70 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
100 gram koude(!) harde margarine
25 ml koud water
1 pakje soja- of rijstcuisine
8 gram suiker + 1 zakje vanillesuiker
15 gram custardpoeder**
3 eetlepels plantaardige melk
 pitloze druiven

 Haver is een heerlijke vervanging voor tarwe. Ik gebruikte het om zandtaartdeeg te bereiden. Het heeft nauwelijks meer vocht nodig dan gewone bloem. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je het meel ook heel makkelijk (en goedkoper) zelf van havervlokken of havermout kunt maken, in een blender. Het hier gebruikte meel is echter gegarandeerd glutenvrij. Uiteraard kun je variëren met allerlei verse of blikvruchten naar keuze, als perzik, aardbei, peer en mango. Vul zelf maar in!

Doe de 5 eerste ingrediënten (van meel tot en met zout) in een kom. Snijd de margarine in kleine stukjes en wrijf deze er met de vingertoppen door. Wanneer de margarine is ‘opgenomen’, voeg dan het water toe en kneed/knijp tot een samenhangend deeg. Vorm een bol, rol in huishoudfolie en laat een uur in de koelkast rusten. 
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg de bodem van een springvorm (ca 24 cm doorsnee) met bakpapier en vet de binnenzijde van de ring in met wat olie. Druk het deeg met de hand uit tot een bodem met iets opstaande rand. Bak de taart in het midden van de oven in 30 minuten gaar. Laat in de vorm op een rooster helemaal afkoelen.
Breng cuisine in een pannetje aan de kook met (vanille)suiker. Roer intussen custardpoeder met ‘melk’ tot een glad papje. Schenk al roerend met een garde bij de hete cuisine en laat nog 2 à 3 minuten zachtjes doorkoken. Verdeel over de taartbodem en laat afkoelen.
Voor het serveren: was en halveer de druiven en versier de taart ermee.

* Als je geen mais verdraagt, kun je voor een goede binding in plaats van maizena ook aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gebruiken
** Je kunt de room maisvrij bereiden door ca. 20 gram rijstmeel te gebruiken in plaats van custardpoeder. Neem dan 2 zakjes vanillesuiker (in plaats van 8 gram gewone en een zakje vanille). De room blijft dan wel wit.

Variatie met tarwe: gebruik tarwebloem in plaats van de havermeel en laat de maizena weg.

Foto: Petra Schuster

Waardeer dit blogbericht:
0
Tofu-feta
Oosterse visbouillon met kabeljauw

Gerelateerde post