'Eier'koeken

'Eier'koeken

Voor 5 à 6 stuks:
2 x een MyEy VolEy eivervanging
85 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
100 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
evt snufje kurkuma voor extra kleur
snuf zout
rasp van kwart tot halve citroenNooit gedacht dat ik nog eens een eierkoek kon presenteren! Zonder ei, wel te verstaan. Het kan dus met een goede eivervanger. Het product dat ik gebruikte is wat duurder, maar werkt heel goed en heeft ook de kleur én geur van echt ei. Je koopt VolEy onder meer bij vegan webwinkels als
Veggiedeli en Veggie4u. Uiteraard zijn de koeken niet exact hetzelfde als die je in de winkel koopt – ze zijn bijvoorbeeld iets taaier -  maar iedereen die ik er een aanbood herkende er wel degelijk een eierkoek in! En de smaak werd ook gewaardeerd. 

 Verwarm de oven voor op 175°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Maak 2 ‘eieren’ met het MyEy-poeder. Meng daarvoor met een garde 16 gram VolEy-poeder met 84 ml water. Klop samen met basterd- en vanillesuiker zeker 5 minuten met een elektrische mixer, tot een slagroomachtige substantie is ontstaan.
Zeef in een andere kom bloem met bakpoeder en eventueel kurkuma. Giet op het eierschuim, voeg zout en citroenrasp toe en meng nu met een spatel – met zo weinig mogelijk roeren – goed door elkaar. Het eindresultaat lijkt wat op oliebollendeeg.
Schep 5 tot 6 hoopjes op de bakplaat. Wil je de koeken mooi rond, gebruik dan een ronde koeksteker steeds als mal. Bak de koeken ca. 10 minuten in het midden van de hete oven. Houd ze tijdens het bakken in de gaten. Ze hoeven niet bruin te worden: de koek moet zacht, maar droog aanvoelen. Bak je ze te lang, dan worden ze bros. Laat afkoelen op een rooster.

Foto: Petra Schuster

Waardeer dit blogbericht:
1
Trifle met aardbeien
Tofu-feta

Gerelateerde post