'Sachertorte'

'Sachertorte'

200 gram geharde margarine*
200 gram suiker
300 gram bloem
60 gram custardpoeder
60 gram cacao, snufje zout
3 theelepels bakpoeder
250 ml spa rood
5 – 6 eetlepels abrikozenjam
200 gram pure chocolade
1,5 eetlepel vloeibare margarine
40 gram poedersuiker

De herfst heeft nu echt toegeslagen. Wellicht vindt een aantal van jullie troost in deze heerlijke ei- en zuivelvrije variant op de beroemde Weense Sachertaart. Typerend is het dunne laagje abrikozenjam binnenin en natuurlijk het chocoladeglazuur aan de buitenzijde. De cake brokkelt ietwat wat bij het eten, maar de smaak is echt fantastisch. Een must voor de chocoholic! Maak hem een dag van tevoren, zodat het glazuur goed kan drogen.

*Wie de sojalecithine in de harde margarine niet aandurft (in de meeste gevallen echt geen probleem overigens), kan eventueel vloeibare margarine nemen. 

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met wat olie. Snijd de geharde margarine in stukjes en klop deze samen met de suiker in een flinke kom met de mixer tot een enigszins homogene massa. Zeef bloem, custard en cacao erboven en voeg ook zout en bakpoeder toe. Meng alles met de mixer op een rustig tempo. Roer tot slot het bubbelwater er met een spatel goed door, tot een wat stug en taaiïg beslag. Schep over in de ingevette vorm en strijk glad. Bak in het midden van de oven in 35 minuten gaar. Laat in de vorm op een rooster 3 - 4 uur afkoelen.
Snijd de afgekoelde cake overdwars voorzichtig door en haal de bovenkant eraf. Verdeel de jam over de onderste helft en klap weer dicht.
Bereid de couverture: breek de chocola in stukjes en doe in een kom, met de anderhalve eetlepel margarine en 40 gram poedersuiker. Zet de kom in een pan met heet, niet kokend water en laat de chocolade helemaal smelten, onder af en toe roeren. Is het een mooie vloeibare massa geworden, dan is de couverture klaar. Schenk over de cake (plaats deze eerst op een vel bakpapier) en strijk met een pannenkoekmes mooi glad uit over de boven- en zijkant. Laat nu een nachtje helemaal opdrogen en uitharden.

Foto: Petra Schuster

 

Waardeer dit blogbericht:
2
Noodle bowl
Polenta-pompoenbrood

Gerelateerde post