(Witte) chocoladetaart met sinaasappel

(Witte) chocoladetaart met sinaasappel

200 gram Koffieleutjes
3 eetlepels rijstolie
3 sinaasappels
200 gram witte chocolade
2 eetlepels vloeibare margarine
1 kuipje Tofutti Creamy Smooth Original
200 gram tofu
50 ml soja cuisine
25 gram cacao- (of carobe)poeder
3 eetlepels sinaasappelmarmelade
40 gram suiker
snufje zout
2 eetlepels sinaasappellikeur
1 pakje plantaardige opklopbare room


Een jaar terug verraste ik mijn man op zijn verjaardag, toen bij zijn thuiskomst de huiskamer in een heuse Duitse Konditorei was veranderd. Maar liefst 5 allergeen-arme (wel sojabevattende) taarten waren er voor bij de koffie, waaronder polentacake, bosvruchtentaartaarbeien cheesecake en een bieten-chocoladetulband. De meeste gasten wilden een proeffestijn: een stukje van elk. Alle baksels werden hogelijk gewaardeerd, maar bijna unaniem werd de Witte chocolade-sinaasappeltaart tot Lekkerst verkozen. En daar was ik het stiekem wel een beetje mee eens. De crispy bodem, de smeuïge chocoladelaag en de frisse sinaasappel vormen een perfecte combinatie. 

Bak de taart een dag vantevoren.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met wat olie. Verkruimel de Koffieleutjes met de hand of in de keukenmachine en roer hier de drie eetlepels rijstolie en de rasp van 1 sinaasappel doorgeen. Schep in de bakvorm en druk goed uit tot een bodem met een opstaande rand.
Breek 180 gram van de chocola in stukjes. Doe met de margarine in een kommetje en zet dat in een pannetje met heet, net niet kokend water. Laat rustig smelten en daarna iets afkoelen.
Doe de gesmolten chocolade samen met de Tofutti, tofu, cuisine, cacao, marmelade, rasp van de 2e sinaasappel, suiker, zout en likeur in een blender en meng tot een gladde massa. Schep over de taartbodem en verdeel gelijkmatig met een spatel. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de oven uit en laat de taart er zeker nog een uur in staan om na te garen.  Zet de taart wanneer afgekoeld een nacht in de koelkast om goed op te stijven.
Voor het serveren: klop de room op volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel over de taart. Snijd van de derde sinaasappel mooie plakken en deze weer in drieën. Garneer de taart hiermee. Rasp tot slot het restje van de witte chocolade grof boven het midden, met een kaasschaaf gaat dit prima. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Supersnelle romige pastasaus
Makkelijke maaltijdsalade voor 2

Gerelateerde post