Koken met Yvonne

Aziatische bbq saus

Aziatische bbq saus
180 ml sojasaus*, 65 ml water
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram donkere basterdsuiker 
2 theelepels shirachasaus
65 ml mirin, 1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel gedroogde chilivlokken
1 lente uitje, fijn gesneden
1 eetlepel vers geraspte gember
2 knoflooktenen, fijngehakt
1 laurierblad
2,5 afgestreken eetlepels maizena

Deze heerlijke Aziatische smaakmaker is snel en gemakkelijk te bereiden. Alle ingrediënten zijn in de supermarkt te koop. De dikke saus is in een afgesloten pot zeker twee weken houdbaar in de koelkast en geeft smaak aan veel soorten gerechten. Je kunt hem eten bij gegrild vlees of kipkluifjes. Je kunt er gebakken zalm mee 'aflakken'. En je kunt hem gebruiken als smaakmaker bij (noedel)salades en roerbakgerechten. Je kunt naar smaak varieren met de hoeveelheid pepervlokken, maar van mij mag het best een beetje pittig. En wie het verdraagt kan de zonnebloemolie vervangen door sesamolie, dat geeft weer wat extra's. En volgende week geef ik een vegetarische bereiding om je vingers bij af te likken, mét deze bbq-saus!
* Ik gebruik één flesje Sojasaus Minder Zout van Kikkoman  (150 ml), herkenbaar aan de groene dop, en vul dat aan met 30 ml van de 'gewone' (rode dop). 100% normale sojasaus zou veel te zout worden. En nu heb je altijd nog de mogelijkheid om de bbc saus wat bij te zouten, mocht je dat nodig vinden.
 
Doe alle ingrediënten behalve de maizena in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat een minuut of 10 lekker pruttelen.  Verwijder het laurierblad. Meng de maizena in een kommetje met 2,5 eetlepel water tot een glad papje, en schenk dit al roerende bij de saus. Laat nog twee minuten doorkoken, tot de saus mooi dik is, en laat dan afkoelen. Doe, eenmaal koud, over in een afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Rijst-timbaaltjes Gauchos-stijl
Tofu in een jasje van quinoa

Gerelateerde post