Tabouleh

Tabouleh

Voor 2 personen:
25 gram bulgur 
2 trostomaten
1 bosje platte peterselie (20 gram)
1 bosje koriander (15 gram)
1 - 2 takjes munt
1 kleine rode ui
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijfolie
(zee)zout


Ik ben eigenlijk altijd in de veronderstelling geweest dat Tabouleh op smaak gebrachte koude couscous was: een massa piepkleine bleke tarwebolletjes met hier en daar een flintertje groente, wat kruiden en een dressing. Tot ik het vorig jaar in Engeland in een Libanees restaurant als voorgerecht bestelde. 'Wat krijgen we nou?', dacht ik. Het was de omgekeerde wereld: een zee van groene kruiden met hier en daar een stukje tomaat en een gestoomde tarwekorrel. Wat skeptisch nam ik een eerste hap, maar de smaakexplosie en de knapperigheid - in plaats van papperigheid - waren fantastisch! Thuis heb ik meteen een eigen variant uitgevogeld. Volgens mij hoort de koriander er oorspronkelijk niet in, maar wij vinden hem juist lekker zo.  

De bij de ingrediënten vermelde 25 gram bulgur is dus geen fout! Bulgur is overigens gemaakt van gestoomde en vervolgens weer gedroogde tarwekorrels, die tot slot gebroken of gemalen worden. Het is gewoon in de supermarkt te koop. In plaats hiervan kun je ter variatie (zoals op de foto) ook quinoa gebruiken. Spoel deze voor gebruik goed af in een zeef, omdat hij anders bitter smaakt.

Bereid de bulgur of quinoa zoals aangegeven op de verpakking en laat afkoelen. Snijd een kruisje in de tomaten, dompel ze 10 seconden in kokend water en verwijder hun velletje. Snijd in kwarten, verwijder het zaad en snijd de rest in blokjes. Was de kruiden, schud het water eraf en droog voorzichtig met een schone theedoek of met keukenpapier. Pluk nu alle blaadjes van de peterselie, de koriander en de munt. Dat is even een karweitje, maar je kunt er natuurlijk een zen-moment van maken. Hak peterselie-, koriander- en muntblad redelijk fijn en schep door de blokjes tomaat. Snipper de ui zeer fijn en voeg ook deze toe. Maak de bulgur of quinoa los met een vork en meng door het kruidenmengsel. Breng tot slot op smaak met citroensap, olie en zout en verdeel over 2 kommetjes of borden. Lekker met stukjes geroosterd pitabrood.

Waardeer dit blogbericht:
0
Saffraanbouillon met zalm
Vegetarische preischotel

Gerelateerde post