Tofu in een jasje van quinoa

Tofu in een jasje van quinoa

500 gram tofu naturel
280 gram (volkoren) quinoa
1 flinke theelepel kurkuma
enkele eetlepels Aziatische bbq saus
Geen idee wat je met zo'n wit blok tofu moet aanvangen? Ik tot voor kort ook niet echt. Maar met een heerlijk knapperig jasje van quinoa wordt het saaie smakeloze goedje een verrukkelijke vleesvervanger én koolhydraatbron in één. Een flinke gemengde salade erbij en je bent klaar. Super gezond, zeker met volkoren quinoa, en toch het gevoel dat je zit te snacken! De gepaneerde sojaplakjes lijken qua smaak wel op kipnuggets, en ze zien eruit als vissticks. Helaas zijn ze niet goed uit de hand te eten, daarvoor zijn de stukken te wiebelig. Maar neem van mij aan dat ze fantastisch zijn. Knapperig van buiten, zacht vanbinnen en lekker op smaak door de bbq saus. Om je vingers bij af te likken!

NB Voor drie personen heb je exact genoeg aan een blok bio-tofu van AH (375 gram). Neem dan 210 gram quinoa.

Laat de tofu uitlekken. Wikkel het blok in een schone theedoek en leg op een plat bord. Plaats hier een keukenplank op en leg er wat zwaars op (2 à 3 literpakken sap, of zo). Op deze manier druk je het overtollige vocht uit de tofu en dat geeft straks meer stevigheid. Laat enkele uren (zeker één uur) zo staan.
Spoel de quinoa grondig in een zeef met koud water,en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Laat goed uitlekken in een zeef. Doe terug in de pan, meng de kurkuma erdoor voor een mooi zonnig kleurtje straks en laat afkoelen. 

Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem een bakplaat. De tofu gaat hier niet direct op, maar zo vang je eventuele quinoakruimels op. Zet een taartrooster op het blik, of gebruik het ovenrooster, dat je boven het bakblik in de oven plaatst. Snijd de tofu in plakken van zeker een halve cm, een beetje alsof je brie of camembert snijdt voor op een toastje. Doe een deel van de quinoa in een diep bord. Kwast nu elk plakje tofu rondom niet te zuinig in met de bbq saus en druk in het bord met quinoa. Neem een handje korrels uit de pan, en druk dat stevig op de bovenzijde. Neem uit het bord en druk met beide handen stevig aan tot een mooie dikke korst aan alle kanten (als bij een visstick) en leg op het rooster. Maak steeds even de handen schoon, want het is best een kliederig werkje en de saus moet aan de binnenkant van de korst blijven. Strooi de eventueel overgebleven quinoa losjes over de ingepakte plakjes. Bak 15 minuten in het midden van de oven, tot knapperig en goudbruin.

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Aziatische bbq saus
Elzasser uienkoek

Gerelateerde post