Voor 3-4 timbaaltjes:
1 ui
1 teen knoflook
1 rode paprika
2 eetlepels gehakte verse peterselie
2 eetlepels olie
halve theelepel grof zeezout
175 gram snelkookrijst
250 ml water
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
Dit Zuid-Amerikaanse rijstgerechtje doet het prima bij gegrilde of gebarbecuede vleesgerechten als entrecôte, steak of spareribs. Het is gemakkelijk te maken met vrijwel alle soorten snelkookrijst (ca 8 minuten kooktijd). Gauchos waren de Argentijnse cowboys, en ik denk dat iedereen de daarop geïnspireerde restaurantketen wel kent. Met een lekkere salade erbij ben je helemaal klaar. Je kunt de rijst natuurlijk ook gewoon op het bord scheppen, maar zo'n torentje ziet er vaak net wat feestelijker uit. Als je geen timbaaltjes hebt, dan voldoen de kleine senseo-kopjes (175 ml inhoud tot aan de rand) ook prima.
Snipper de ui en knoflook fijn en hak de paprika in zeer kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en fruit ui en knoflook tot glazig. Voeg dan paprika, peterselie en zout toe en roer om. Giet de rijst, paprikapoeder en gemalen koriander erbij en bak een minuut of drie mee. Schenk het water erop, roer en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat, onder regelmatig roeren - let vooral op dat het niet aan de bodem blijft plakken - 10 minuten zachtjes koken. Schenk er zonodig wat water bij, de rijst mag pas na 10 minuten droog zijn. Laat enkele minuten van het vuur af rusten, en verdeel het mengsel dan over 3 of 4 timbaaltjes. Druk stevig aan en keer om op een bordje. Besprenkel eventueel met nog wat overgebleven peterselie.