Koken met Yvonne

Rijstsalade

Rijstsalade

1 pak Meergranenrijst (275 gram)
150 gram haricots verts of peultjes
klein blikje mais
klein blikje tuinboontjes
potje geroosterde paprika's
potje gemarineerde champignons
4 zongedroogde tomaten op olie
1/3 komkommer, 3 tomaten
75 gram rucola
1 gerookte kipfilet
3 eetlepels (olijf)olie
3 eetlepels balsamico azijn
1 flinke theelepel Umeboshi pasta
zout, peper

Al sinds ik kook, zo'n beetje voor het echie vanaf dat ik ging studeren en op kamers ging, vind ik het allerleukste eraan om naar eigen smaak en inzicht ingrediënten te varieren en combineren. Helemaal blij werd ik van het strooien met kruiden boven mijn pastasaus of goulash. En nog steeds is dat wat koken voor mij leuk maakt. Experimenteren en zoeken naar die juiste balans. Soms pakt dat verrassend goed uit. Bij sommige gerechten echter, lijkt het niet uit te maken wat je erin stopt: het lijkt altijd goed te smaken. Hier zo'n recept voor een heerlijke zomerse maaltijdsalade, die ik ooit samenstelde uit wat ik in mijn kastjes had staan. 

En ik raad aan om er vooral zelf verder op voort te borduren. Gewoon kijken wat je lekker vindt! 
Voor de dressing komt het aan op mijn geheime ingediënt, dat ik hier graag uit de doeken doe, waardoor het dus niet langer geheim is, maar alla... Het betreft mijn innig geliefde Umeboshi pasta: een soort moes van Japanse gepekelde pruimen. Zout en zuur tegelijk en het geeft bepaalde gerechten, waaronder kippensoep en rijstsalade een geweldige 'kick'. Ik koop het in de natuurvoedingswinkel; met een potje van 275 gram (ca. €10,-) doe ik zeker een jaar.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en verwerk ondertussen de overige ingrediënten. Haal de boontjes of peultjes af en blancheer ze drie minuten in kokend water. Spoel af met koud water en laat uitlekken in een zeef. Je kunt ook een klein potje gebruiken, laat ze dan met de mais en tuinboontjes uitlekken en doe in een (zeer) grote saladekom. Snijd de paprika's in hapklare stukken. Halveer de champignons eventueel en hak de zongedroogde tomaten wat fijner. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes. Ontdoe de tomaten van de zaadjes en hak in stukjes. Hak ook de rucola zeer grof en tot slot de kipfilet in blokjes en doe alles in de kom. Inmiddels zal de rijst ook gaar zijn. Spoel met koud water en laat even goed uitlekken in een zeef. Kiep daarna over de groenten en schep voorzichtig om. Meng in een kommetje olie, azijn, umeboshipasta en wat peper en zout naar smaak. Schep de dressing door de salade tot hij goed verdeeld is.

 Variatietip: een gekookte rode biet in blokjes, ringetjes bosuitje en blaadjes koriander of basilicum zijn ook lekker, zowel als toevoeging, als ter vervanging! 

Waardeer dit blogbericht:
2
Aardbeiencoupe met vla
Chocoladesiroop

Gerelateerde post