Koken met Yvonne

Soort-van-Twix-repen

Soort-van-Twix-repen

Voor 20 stuks:
150 ml zuivelvrije gecondenseerde melk
20 theebiscuits (AH)
150 gram pure chocolaO, wat zijn ze lekker en wat komen ze dicht in de buurt van de welbekende Twix-reep, deze heerlijkheden, die zijn opgebouwd uit koek, caramel en een jasje van chocola. Dichter kon ik de Twix niet benaderen, maar fijn zíjn ze! En als je ze ook nog heel luxe per stuk verpakt in een mooi cellofaantje (onder andere verkrijgbaar bij maakjetaart.nl) zijn ze helemáál feestelijk en vooral 'net echt'. Het is even een plakkerig werkje, maar wat moet het (zeker voor allergische kleintjes en tieners) fijn zijn om ook eens in zo'n onbereikbare reep te kunnen happen, vrij van melk, ei, noten, pinda en zelfs voor wie dat wil soja. En eerlijk is eerlijk, de niet-allergische groten hier in huis weten er ook wel raad mee.  

Ik heb twee versies uitgeprobeerd. Die met de gecondenseerde melk op rijstbasis liet ik onverpakt en ze werden na een paar dagen wat hard. De variant op sojamelkbasis verpakte ik wel in folie en die werd na een dag juist wat slap. Of dit nou aan het al dan niet verpakken lag, aan de soja- dan wel rijstbasis van de gecondenseerde melk, of wellicht aan de mate van inkoken weet ik niet, Maar de truc is dus: gewoon lekker allemaal opeten! 

Breng de gecondenseerde melk in een pannetje aan de kook en laat zeker 7 minuten zachtjes pruttelen, zodat het inkookt tot een niet te dikke caramelpasta. Wanneer het in een brede sliert van de lepel glijdt (in plaats van een dun straaltje) is het goed. Laat afkoelen.
Neem onderstussen een groot scherp mes (bv een vleesmes) en snijd de koekjes in de lengte doormidden. Het geeft niet als een helft doormidden breekt, ze worden toch op elkaar geplakt, maar probeer ze zo heel mogelijk te houden. In één keer een flinke duw geven op het mes (dat over de hele lengte ligt) werkt het beste. Gelukkig zitten er voldoende koekjes in een pak, dus je hebt wat extra voor als het niet meteen lukt. 
Doe de chocola in stukjes in een schaaltje, zet dat in een pannetje heet water (niet kokend) en wacht rustig af tot de chocola gesmolten is. Roer de caramarelpasta nog even door en besmeer hiermee intussen 1 helft van een koekje aan de bovenzijde. Plak er de tweede helft op. Herhaal tot alle koekjes getransformeerd zijn tot een caramelsandwich. Wentel, wanneer de chocola vloeibaar is geworden, de caramelbiscuits erin, laat even uitdruipen - met een vork, maar makkelijker nog, een (vlees)tang - en leg op een taartrooster. In verband met nadruppelen, is wat keuken-of krantenpapier daaronder wel zo handig. Voorzie zo alle koekreepjes één voor één van een chocoladejasje. Breng ze zodra uitgedruppeld direct van het rooster over op een vel bakpapier, dat plakt namelijk niet vast, en laat verder uitharden tot alle chocola  goed gestold is.

Waardeer dit blogbericht:
1
Rijst met champignonroomsaus
Pizzavariaties en -ideeën

Gerelateerde post