Koken met Yvonne

Winterpeensalade

Winterpeensalade

750 gram winterpeen (niet te dik)
2 tenen knoflook
2 eetlepels margarine
125 ml water
2 eetlepels honing
4 eetlepels citroensap
2 theelepels oranjebloesemwater
3 eetlepels sojasaus
half bosje verse koriander



Winterpeen voor hutspot? Natuurlijk! Maar je kunt er echt ook andere lekkere dingen mee maken. Zoals deze verrassende salade, in feite Arabisch en Aziatisch in een. Wanneer je de salade ziet zou je het misschien niet zeggen, maar door de combinatie van ingrediënten staat elke hap in je mond garant voor een smaakexplosie! Mag je geen soja gebruiken, vervang de sojasaus en de helft van het citroensap dan door wat goed losgeroerde umeboshipasta naar smaak. En heb je geen oranjebloesemwater? Dan is dat erg jammer, want de uitgesproken smaak combineert buitengewoon lekker met wortel. Maar in dat onverhoopte geval kun je de rasp van een schoongeboende sinaasappel toevoegen. Lekker fris, maar wel heel anders. 

Oranjebloesemwater wordt gebruikt als smaakmaker in de oosterse keuken, zowel bij hartige als zoete gerechten (zie ook Oosterse Cakejes). Je vind het in Turkse en Marokkaanse winkels, soms ook bij de toko. Het is niet duur en blijft lang goed. De salade is lauwwarm het lekkerst. Ik maak hem voordat ik de rest van de maaltijd - bijvoorbeeld gebakken kabeljauw (of andere vis) en in bouillon gekookte rijst of granen - bereid, dan heeft hij bij het eten de juiste temperatuur. 

Kies niet te dikke penen. Ik neem vaak de biologische, die hebben een mooi formaat. Neem een dunschiller en verwijder de schil van de wortelen. Snijd ze dan in plakjes van een halve cm dik. Plet met de platte kant van een groot mes de gepelde knoflooktenen. Laat deze met de margarine heet worden in een flinke (hapjes)pan. Doe de wortelen erbij en schep om. Blus af met het water en laat in minstens 10 minuten afgedekt zachtjes beetgaar stoven. Maak ondertussen de dressing: meng hiervoor citroensap met oranjebloesemwater en sojasaus. Hak de koriander grofjes. Haal na 10 minuten het deksel van de pan en schep de honing bij de wortelen. Roer af en toe en laat op redelijk hoog vuur het vocht verdampen tot een wat stroperige vloeistof. Zet het vuur uit en vis de grote stukken knoflook eruit. Giet de dressing in de pan, over de wortelschijfjes. Schud om en doe over in een kom (of verdeel over borden). Garneer met de koriander.


 

Waardeer dit blogbericht:
0
Romige griesmeelpap
Vijgen-sinaasappelroomijs

Gerelateerde post