ca 1 liter:
1 pakje opklopbare room
175 ml zuivelvrije gecondenseerde melk
100 gram vijgenjam
2 eetlepels sinaasappellikeur
Vele keren heb ik getracht lekker roomijs zonder zuivel en ei te maken, eigenlijk altijd tevergeefs. Ik gaf nooit op, maar menig probeersel belandde in de prullenbak. Het eindigde in een onhanteerbare keiharde massa, ondanks 101 keer doorroeren. Of het was niet romig genoeg, of een sneu slap aftreksel van het Echte Werk. Tot ik het met geconsdenseerde zuivelvrije melk probeerde. Hét wonderbaarlijke, onmisbaar gebleken ingrediënt! Het ijs blijft hiermee mooi zacht, zonder te kristalliseren en het smaakt voortreffelijk. Een ijs dat altijd lukt en waar je geen omkijken naar hebt als het eenmaal in de vriezer staat, wie wil dat nou niet? 's Morgens gemaakt en 's avonds op je bord. Ook na een paar dagen is het nog lekker, maar zover komt het meestal niet...
Uiteraard kun je ook andere smaken jam en/of likeur gebruiken. Maar deze combinatie is subtiel en lekker!
Klop de room in een paar minuten op met een mixer. Voeg al zachtjes kloppend de gecondenseerde melk toe en vervolgens de jam. Mix tot slot nog even op volle sterkte de likeur erdoor en schenk de massa in een afsluitbare diepvriesdoos. Zet zeker zes uur in de vriezer. Tussentijds roeren niet nodig.