Romige griesmeelpap

Romige griesmeelpap

Voor 2 personen:
400 ml soja- of rijstmelk
100 ml soja- of rijstcuisine
50 gram griesmeel 
1-2 eetlepels suiker
snufje zout


Evert en ik zijn echte papliefhebbers, in alle soorten en maten: warm of koud, of het nu havermout, rijst, boekweit of griesmeel is. Wij lusten er zogezegd wel pap van! Manlief heeft er niks mee op, en daarom maak ik het graag als die er een keer niet is. Overdag als lunch (de drie eerstgenoemde), of 's avonds als onderdeel van een makkelijke maaltijd voor twee, als aanvulling op een kom broccolisoep met stukjes witte vis (waar ik later nog op terug zal komen), griesmeelpap. Nu was het jaren terug met sojamelk nog behelpen met de smaak, maar daarmee is het in de loop der jaren meer dan goed gekomen. Rijstmelk was helemáál naar, een beetje weeïg en muf, wat ik maskeerde door een stukje sinaasappel- of citroenschil mee te koken.

Tegenwoordig is zuivelvrije pap echter buitengewoon smakelijk te maken. Ik maak hem met soja, maar ook op rijst- of andere zuivelvrije basis is hij lekker. Natuurlijk kun je de pap met 500 ml melk (zonder cuisine) bereiden. Een alledaags prima toetje heb je dan. Maar het lekkerst vinden wij hem hier met een beetje room (cuisine) én waneer hij wat dikker is dan de receptbeschrijving op het pak voorschrijft. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik bereid de pap tegelijk met de soep, zodat hij niet meer te heet is als de soep gegeten is. Wanneer je hem echt koud laat worden in de koelkast, heb je in feite een romige griesmeelpudding. Ook lekker!

Breng de melk met cuisine, suiker en zout in een pan met dikke bodem aan de kook. Roer af en toe goed over de bodem om aanbranden te voorkomen. Zet zodra het kookt het vuur lager en strooi er, al roerende met een garde, het griesmeel bij. Blijf daarna met een spatel regelmatig over de bodem roeren en laat de pap in ca 3 minuten gaar worden.  Verdeel over twee kommen en laat iets afkoelen. 


Waardeer dit blogbericht:
0
Rundersmoor met zoethout
Winterpeensalade

Gerelateerde post