Preisalade

Preisalade

3 flinke preien
150 ml bouillon*
4 eetlepels (witte) azijn
2 eetlepels (zonnebloem)olie
versgemalen peper


Probeer prei eens op een andere manier. Verrassend lekker is deze variatie in lichtzure marinade. *Maak de bouillon van 150 ml van het kookvocht en driekwart (runder)bouillonblokje. Of gebruik iets minder vocht met een paar zelfgemaakte bouillonconcentraat-ijsblokjes. Voeg in dat geval zout naar smaak toe. De salade mag niet flauw zijn...

Verwijder het groen van de preien, dat is te sterk van smaak voor deze delicate salade. (Je kunt het invriezen om te gebruiken voor bijvoorbeeld (erwten)soep!) Snijd de prei in de lengte door en spoel onder de kraan alle zandresten weg. Snijd in stukken van een centimeter of 7. Doe in de pan met een laagje water en wat zout en kook in een minuut of zeven gaar. (Winterprei zal waarschijnlijk iets langer moeten koken.) Proef een stukje, het moet niet meer 'knapperen', maar ook nog geen pap zijn. Haal met een vleestang of schuimspaan de stukken prei uit het water en doe in een platte schaal.
Neem 150 ml van het kookvocht en meng hier een half (runder)bouillonblokje, de olie en azijn door. Schenk de marinade over de nog warme prei, dek af en laat minstens een uur trekken. Bestrooi voor het opdienen ruim met grofgemalen peper. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Clafoutis met/zonder tarwe
Polentafrites

Gerelateerde post