IJskoffie de Luxe

IJskoffie de Luxe

400 ml sterke koffie
1 pakje opklopbare room
750 ml soja ijs vanille
4 scheutjes chocoladesiroop
mokkaboontjes ter garneringKleine kinderen imiteren hun ouders. Zo mocht ik als mijn vader zich geschoren had graag een klein beetje after shave op mijn wangen smeren. En Evert kreeg, zo rond zijn tweede, in het weekend een ieniemini-kopje zwarte koffie bij het ontbijt. Dat serieuze, trotse gezichtje als hij het porseleinen poppenkopje (op een schoteltje, nog over van mijn oude kinderservies) naar zijn mond bracht! Maar is dat niet slecht? Die vraag kreeg ik regelmatig naar mijn hoofd geslingerd. Ach, dacht ik dan. Vast niet slechter dan de mierzoete drankjes die veel ukkies tot zich nemen. Bovendien hadden we het hier over een halve deciliter... En aangezien koffie astma-aanvallen schijnt te verlichten, leek het me met al Evert's allergieën sowieso niet verkeerd.

Nog steeds drinkt Evert het bittere goedje graag, zij het nu in iets grotere hoeveelheden en op dagelijkse basis. Meestal zwart, maar soms ook als cappuccino, met sojamelk. In het buitenland kun je dat al jaren in veel gelegenheden bestellen. Hier begint het nu langzaam op te komen, Alpro heeft zelfs speciale sojamelk die in de horeca gebruikt wordt voor een originele Alproccino. Thuis werkt standaard sojamelk ook heel prima. En ik moet eerlijk zeggen dat ik dat zelf ook graag drink. Maar soms wil je net een beetje meer. Op een warme zomermiddag, bijvoorbeeld. Dan zijn er heerlijke variaties te bedenken, zoals deze romige ijskoffie. 

Zet de koffie (4 kopjes espresso) en laat afkoelen. Zet in de koelkast tot gebruik. Klop de slagroom in een paar minuten op met de mixer. Schep 2 - 3 bolletjes ijs in elk glas. Giet er de afgekoelde koffie overheen. Schenk in elk glas een scheutje chocoladesiroop en dek af met een flinke toef geklopte room. Garneer met wat mokkaboontjes. Ook met nog enigszins lauwe koffie is het erg lekker, het plaatje wordt wat minder fraai maar het laat zich dan makkelijk mengen tot een heerlijke koffie-shake, die de  Frappuccino (Frozen Cappuccino) van Starbucks naar de kroon steekt!

Waardeer dit blogbericht:
0
Tomatentaart
Oosterse kippensoep met noedels

Gerelateerde post