Oosterse kippensoep met noedels

Oosterse kippensoep met noedels

750 ml water
1 kippenbouillonblokje
250 gram (kastanje)champignons
400 gram kipfilet
1 stronk broccoli 
1 stronk paksoi
150 gram peultjes
scheut sojasaus
1 fikse theelepel umeboshipasta
125 gram taugé
ca 325 gram noedels


Deze maaltijdsoep heb ik ook ooit eens op goed geluk in elkaar geknutseld, geïnspireerd door de cup-a-noodles waar studenten tegenwoordig zo graag hun buik mee vullen. Nu kost het iets meer tijd dan hup, kokend water erop en even roeren - trek er zo'n 20 minuten voor uit - maar het resultaat is meer dan fijn. Ik vind de soep zo lekker dat je me er 's nachts voor wakker kunt maken! Nou, eigenlijk zit ik nu een beetje te liegen, want wanneer ik in mijn slaap word gestoord zonder dat er sprake is van een noodgeval heb ik de neiging nogal nijdig te worden. Maar het beeld is geschetst. De soep is het hele jaar door lekker, in zomer en winter en hij staat hier dan ook minstens één keer per maand op het menu. Ik zou hem troostrijk, versterkend, hartig en licht noemen.

Wellicht weer met dank aan mijn 'geheime' ingrediënt, de umeboshipasta. En de sojasaus, die de vijfde smaakdimensie, umami, aan de soep toevoegt. Het water loopt me al in de mond terwijl ik erover zit te schrijven, alsof ik Pavlovs hoogst-eigen hond was... Zometeen maar even naar de winkel denk ik, weet ik meteen wat ik vanavond ga eten.

In plaats van de peultjes kun je ook sugarsnaps of haricots verts nemen. Met de noedels varieer ik tussen Japanse soba- (mijn favoriet!) of udonnoedels, Chinese glasvermicelli, woknoedels en eivrije dunne mie, alle tegenwoordig te koop bij de supermarkt.

Snijd de champignons in plakjes en zet ze in een grote pan op met het water en het bouillonblokje en laat zachtjes koken. Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en giet af. Prepareer ondertussen de rest van de groenten en de kip: haal puntjes en eventuele draden van de peultjes, snijd de broccoli in hapklare roosjes, snijd de paksoibladen in repen van 4 cm en snijd de kip in blokjes. De volgorde en tijd van koken van de groenten komt best nauw, anders worden ze te gaar! De kipblokjes, broccoli en peultjes hebben 5 minuten kooktijd nodig, de paksoi voeg ik pas de laatste drie minuten toe. Breng wanneer de paksoi is toegevoegd de soep op smaak met sojasaus en umeboshipasta en voeg de taugé pas toe als de pan van het vuur is. Roer goed om. Verdeel de noedels over de borden en schep er aan tafel de soep overheen.

Waardeer dit blogbericht:
0
IJskoffie de Luxe
Griekse citrussalade

Gerelateerde post