Tomatentaart

Tomatentaart

4 plakjes diepvriesbladerdeeg
1 eetlepel olijfolie + wat om
in te vetten
2 eetlepels mosterd 
6-8 tomaten
1-2  eetlepels verse tijmblaadjes


Nu ik er zo eens over nadenk vind ik de combinatie tomaat-mosterd helemaal niet zo voor de hand liggend. Om niet te zeggen vreemd. Toch heb ik al in mijn jonge leven geleerd dat tomaat en mosterd wel degelijk heel goed samengaan. Gedurende mijn lagere schoolperiode trok ons gezin er in de zomervakantie steevast drie weken met de vouwcaravan op uit naar Frankrijk, en dan voornamelijk naar de Bretonse kust. Meestal kookte mijn moeder op twee gaspitjes de avondmaaltijd, maar ten minste twee keer per vakantie gingen we ook altijd uit eten. Ik herinner me de vreemde, spannende gerechten: mosselen, scampi's, crêpes, slakken met knoflook en een keer zelfs krab, maar er is eigenlijk maar één gerecht waarvan de smaak nog steeds in mijn geheugen gegrift zit.

Ieder zichzelf respecterend restaurant had destijds (en in die contreien?) het voorgerecht Salade aux Tomates op het menu staan: een bord vol plakjes tomaat al dan niet bestrooid met enkele uisnippers, overgoten met een pittige maar toch zachte mosterddressing en vergezeld van een knapperig stukje stokbrood om de restjes op te deppen. En lekker dat ik dat vond! Wellicht was het een modegril van de jaren '70, want toen ik decennia later weer eens in Bretagne kwam, bleek de salade nergens meer op een kaart te prijken. Het gerecht is misschien ook wel erg simpel, voor de verwende gasten van vandaag de dag. Maar de smaak was erg verfijnd, soms is simpel gewoon beter.

In deze hartige taart heb ik tomaat met mosterd gecombineerd. Het liefst gebruik ik Tasty Toms of andere smaaktomaten, met een uitgesproken zoetig aroma. 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een quiche- of taartvorm in met wat olie en bekleed hem met het licht ontdooide bladerdeeg. Druk alle naden dicht met wat water. Meng mosterd met de olijfolie en strijk dit uit over de bodem. Strooi hier de helft van de tijm overheen. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel die dakpansgewijs, zodat het deeg mooi bedekt is. Garneer met de rest van de kruiden en bak de taart in 25 minuten gaar. Zet de oven uit, maar laat de taart nog 5 minuten in de gesloten oven nagaren.

Waardeer dit blogbericht:
0
Snijbonensalade
IJskoffie de Luxe

Gerelateerde post