Indiase kip-curry (of zoiets...)

Indiase kip-curry (of zoiets...)

Voor 2 personen:
currypasta (zie beneden)
1 ui
1 dessertlepel grof zeezout
2 eetlepels (zonnebloem)olie
1 blik tomaten (400 gram)
1 limoen (sap en rasp)
1 kaneelstokje
150 ml cuisine 
bosje verse koriander
250 gram kipfilet


Een tijdje geleden schreef ik hier over de geheimzinnige opdrachten die ik voor mijn 40e verjaardag kreeg, waaronder het bedenken van een menu met een aantal opgegeven ingrediënten. Naast onder andere spitskoolsalade heb ik daar een Evert-proof recept voor Indiase kip-curry aan over gehouden. Dat heb ik ten minste altijd gedacht. Tot we afgelopen zomer in Engeland bij een Nepalees restaurant binnenliepen. Daar kregen we diverse verrukkelijke gerechten voorgeschoteld, waarvan één er vrijwel exact zo uitzag en zelfs smáákte als 'mijn' kip-curry. Die dus wellicht niet Indiaas, maar Nepalees is. En in feite volgens de menukaart niet eens curry. Maar ach, what's in a name...

Waren we niet naar Oxford op vakantie gegaan, dan had ik nooit geweten dat ik iets Nepalees geknutseld had. Nadat we de ober hadden gevraagd of er mogelijkheden waren om wat te eten met Evert's dieet, werd de eigenaar erbij geroepen. Deze vriendelijke Nepalees vertelde ons dat zijn eigen zoon van 5 ernstig koemelk-allergisch was en dat hij nooit zonder epi-pen op pad ging. Hij begreep onze bezorgdheid en wilde graag 'wat leuks' voor ons samenstellen. En dat deed hij! We konden relaxed achteroverleunen en het eten was echt bijzonder lekker, met voor ons vele nieuwe exotische smaken. Bovendien kregen we naast de bestelde schotels (veel kleine hapjes, om van alles te kunnen proeven) een aardappelgerecht on the house!  Wat een service en gastvrijheid. Deze aardappelen smaakten overigens alsof er roomboter doorheen zat, maar dat was dus echt niet zo. Helaas heb ik geen idee hoe de kok dit voor elkaar heeft gekregen. Maar gelukkig kan ik één van de gerechten dus wel benaderen. En als we dit eten, dan denken we altijd weer even terug aan onze heerlijke avond bij restaurant Yeti.

Ik serveer de curry het liefst met rijst en Indiaas naanbrood. Helaas is er - in tegenstelling tot een paar jaar geleden - momenteel geen naanbrood te vinden in de supermarkt waar geen melk aan is toegevoegd. Bij veggie4u.nl vind je wel een melkvrije variant. Eventueel zijn pitabroodjes een aardige vervanger. Of Roti Indonesia, van Samasaya. Die laatste bevat kokos.

Meng in een kommetje voor dikke currypasta (voldoende voor dit recept):
1 eetlepel kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
mespuntje (of 2) chilipoeder
kwart theelepel foelie 
2 teentjes knoflook en 4 cm verse gember, geraspt
ca 2 eetlepels water

Snipper de ui en bak deze samen met het zeezout even glazig in de olie. Roerbak de currypasta 1 minuut mee. Voeg tomaten met sap, plus een half blik water toe, samen met de limoensap- en rasp, het kaneelstokje en de room. Roer alles goed los van de bodem en laat 30 minuten op matig vuur inkoken. Verwijder het kaneelstokje en laat vlak voor het opdienen de kip (in blokjes gesneden) meegaren. verwijder de steeltjes van de koriander en hak de blaadjes grof. Verdeel de curry over 2 - 3 borden of kommetjes en bestrooi flink met de koriander. Lekker met rijst en/of naanbrood.

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Speculaas-boterkoek
Bietjescarpaccio

Gerelateerde post