Speculaas-boterkoek

Speculaas-boterkoek

olie om in te vetten
275 gram bloem
250 gram harde margarine,
op kamertemperatuur
140 gram suiker
kwart theelepel zout
10 gram koek-/speculaaskruiden
evt. wat citroenrasp of -sap
Schuddebuikjes (Bolletje) of
kruidnoten ter garnering


Mijn zus heeft in Evert's kleuterjaren eens 'boterkoek' gebakken, speciaal voor hem. Nou, hij vond het heerlijk en ons, niet-allergiepatiënten, viel het ook niet tegen! Met het oog op Sinterklaas bedacht ik niet veel later de hier besproken variant. Hij doet wat denken aan gevulde speculaas en hapt echt heerlijk weg. Uiteraard kan er nog veel meer gevarieerd worden. Bijvoorbeeld door in plaats van de speculaaskruiden als smaakmaker geraspte sinaasappelschil, gehakte gedroogde abrikozen of noten toe te voegen. Recepten voor (melk- en eivrije) kruidnoten zijn echt overal te vinden. Gewoon soja- of andere zuivelvrije 'melk' gebruiken. Maar gelukkig bakken heel veel kruidnotenbakkers ze ook al zonder ei en zuivel. Zoals Bolletje. Check de verpakking!

De koek moet overigens goed afkoelen voor het eten, anders valt hij uit elkaar. Het is daarom handig om hem een dag vantevoren te bakken. 

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een koek- of quichevorm van 24 tot 26 cm doorsnee in met neutrale olie (als zonnebloem- of rijst-). Roer de boter los met een vork en meng er suiker, optioneel citroenrasp en/of -sap, speculaaskruiden en zout door, tot een romige massa ontstaat. Meng er nu geleidelijk de bloem door en kneed het zachte deeg op het laatst nog even met de hand door. Druk het in de vorm tot een platte koek. Snijd er met een mes een ruitpatroon in en leg op ieder ruitje een schuddebuikje of kruidnoot ter garnering. 
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de koek in zo'n 25 minuten gaar. De bovenkant moet mooi bruin zijn, en de binnenkant nog zacht. Laat de koek helemaal afkoelen en snijd hem dan in puntjes.

Waardeer dit blogbericht:
0
Mexicaanse salade in een tortillabakje
Indiase kip-curry (of zoiets...)

Gerelateerde post