Noodle bowl

Noodle bowl

per persoon
1 portie noedels* (droog 75 - 90 gr.)
400 ml bouillon** 
minstens 4 soorten groenten***
  (ongeveer een handvol van elk)
 smaakmakers naar keuze****
evt. wat kip, rundvlees
In Zweden is het goed toeven met een allergie voor melk, ei (en zelfs noten). Naast een verslaving aan de Cornetto-achtige Choice ijsjes van GB (bij ons bekend als Ola, maar helaas hier niet verkrijgbaar), zijn we in twee weken tijd verslingerd geraakt aan de Japans georienteerde 'bowls' die in alles soorten en maten in eettentjes worden aangeboden. Gezond, echt heerlijk en zelf samen te stellen door de ingrediënten aan te wijzen aan de counter. Ideaal dus om de touwtjes in handen te houden.

* Noedels zijn er voor bijna ieder dieet en iedere smaak, van tarwe tot rijst of boekweit. Hier vind je een handig overzicht om een idee te krijgen; tegenwoordig zijn ze (naast toko en natuurvoedingswinkel) ook in de supermarkt te verkrijgen.

** bouillon kan van een blokje zijn. Ik trek hem graag zelf op de volgende wijze (voor 3 personen):
Breng 1,2 liter water aan de kook met een flinke kipfilet, 2 bosuitjes, wat plakjes verse gember, een kneepje citroensap, een dessertlepel vissaus en wat zout. Je kunt naast of in plaats van kip ook speklapjes gebruiken. Laat een half uur zachtjes trekken. Zeef de bouillon en houd het vlees apart. Breng verder op smaak met bijvoorbeeld wat sojasaus, evt. een bouillonblokje of extra zout en wat sriracha als je van pittig houdt.

*** De groenten liggen in de eettentjes gewoon in de vitrine, dus ze hoeven niet warm te zijn. Dat is wel zo handig. Ook zijn ze vaak rauw. Ik vind het zelf prettig om broccoli 1 of 2 minuten in kokend water te blancheren, maar nodig is het dus niet. Denk aan: taugé, gesneden bosui, geraspte wortel, broccoli, champignons, chinese kool, gehalveerde kerstomaatjes, reepjes paprika, of wat je maar lekker vind, alles in hapklare stukken.

Bereid de noedels als aangeven op de verpakking en spoel ze met koud water. Laat uitlekken en doe in een kom. Leg de groenten erbij (en evt. het vlees in plakjes). Giet de kokend hete bouillon erop en maak af met...

**** smaakmakers naar keuze. Enkele toppers: vers gehakte koriander, wat fijngehakte chili, een kwart limoen (knijp uit in de kom en leg er gewoon bij), gehakte bieslook. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Tweekleuren klavertjes
'Sachertorte'

Gerelateerde post