400 gram rundergehakt van goede kwaliteit
4 eetlepels teriyaki-saus*
4 eetlepels eivrije mayo (bv. Mayolijn van Remia)
1 theelepel wasabipasta
rasp van een derde limoenschil
wat olie om in te bakken
4 Italiaanse (of andere) bollen
4 plakken Wilmersburger cheddar-style
wat verse korianderblaadjes
Makkelijk en super lekker, deze cheeseburger met Japanse twist. Wij eten hem met ingemaakte knapperige Koreaanse groenten (kimchi, een recept waar ik komend jaar nog op terug zal komen), maar in feite is hij met allerlei salades een prima manier om het weekend in te luiden. Je kunt er ook prima mee variëren. Laat de kaas weg en gebruik sla, en plakjes augurk. Wel of geen limoenrasp in de mayo, maar een beetje rijstazijn. Op smaak gebrachte margarine in plaats van mayo. Geen koriander, maar bijvoorbeeld bieslook om te garneren. Of gebakken uiringen. Er is tegenwoordig ook wasabi-rucola te koop, dat zal extra pit geven. Ik neem vaak net wat ik in huis heb, maar zoals hierboven beschreven vind ik de burger het allerlekkerst!
* Teriyakisaus ( ik gebruik de Teriyaki Mirin Sauce van Yama) koop je in de supermarkt, maar kun je ook zelf maken, met 125 ml sojasaus, 2 eetlepels maizena of aardappelzetmeel en 3 eetlepels honing. Klop de maizena met de garde door de sojasaus tot er geen klontjes meer zijn. Verhit al roerend in een pan en voeg de honing toe. Laat ongeveer 5 minuten koken tot een dikkige saus. De saus zal met het afkoelen verder indikken. Is hij te dun, kook dan wat langer in. Is hij te dik, voeg dan weer wat water toe. Lekker om mee te marineren, maar ook als smaakmaker in roerbakschotels.
Vorm vier hamburgers van het gehakt en kwast deze aan alle zijden in met de teryakisaus. Laat afgedekt op een bord in de koelkast een paar uur staan. Je kunt ook alvast de wasabi-mayonaise maken: klop de wasabipasta hiervoor door de mayo. Het duurt even voor alle klontjes goed zijn opgelost. Breng op smaak met de limoenrasp en laat tot gebruik in de koelkast staan.
Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan, zet het vuur hoog en leg de hamburgers in de pan. Draai het vuur terug tot halfhoog en laat de burgers in circa 10 minuten gaar bakken. Keer halverwege om.
Snijd de broodjes open. Besmeer de onderste helft met de wasabi-mayonaise en beleg met een plak kaas. Leg er een gare hamburger op en garneer met wat koriander, hooguit een eetlepel. Klap het broodje dicht en val aan!