Speculaastaart met kruidige sinaasappel

Speculaastaart met kruidige sinaasappel

kruidige sinaasappels (zie onder)
200 gram speculaasjes
240 gram bloem
1 theelepel baksoda
1 theelepel (appelcider)azijn
125 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
50 ml zonnebloem- of rijstolie
300 ml spa rood
1 pakje soja- of rijstslagroom
2 pakjes slagroomversteviger

Morgen zet de Sint alweer voet op Nederlandse bodem. Met Zwarte, Witte en Gekleurde Pieten, als ik het goed heb. Hoog tijd dus voor een heerlijk Sinterklaasrecept! Bestaande uit een dikke smeuïge cakelaag, daarop sinaasappel in gelei, afgedekt met een laag speculaas-slagroom. Hmmmmm... Ik gebruikte deze keer weer eens Rice Whip van Soyatoo (Natuurvoedings(web)winkel), sojavrij dus. En geen zorgen over de wijn: die is nodig voor de smaak, de alcohol vervliegt tijdens het koken. Mocht je geen sinaasappel verdragen, neem dan bijvoorbeeld kersen uit pot of peer uit blik, ca. 375-400 gram uitlekgewicht. Maak de taart een dag van tevoren. Dan is hij goed opgestijfd en hebben de smaken zich goed kunnen ontwikkelen!

Begin met het maken van de kruidige sinaasappels (of kersen/peren/etc). Dit kan 2 dagen vantevoren (dus een dag voor het bakken van de taart). Hiervoor heb je nodig:
5 verse (sappige) handsinaasappelen
100 ml rode wijn
100 gram rietsuiker
1 flinke eetlepel maizena (of evt. aardappelzetmeel)
2 eetlepels water
halve theelepel koekkruiden

Snijd van elke sinaasappel een boven- en onderkapje weg en zet op een plank. Zo kun je heel gemakkelijk met de bolling mee, van boven naar beneden de schil in banen wegsnijden. Al het wit moet weg. Nu zie je duidelijk waar de velletjes van de partjes lopen, als een soort aders door het vruchtvlees. Met een scherp mesje (een tomatenmesje met kartels werkt heel goed) snijd je langs de velletjes naar binnen toe en wipt zo elk partje eruit. Dan heb je zo'n 375 gram vruchtvlees over, maar het komt niet zo nauw, 50 gram meer of minder is prima.
Breng de rode wijn in een pannetje aan de kook en los de suiker erin op. Roer in een kommetje een papje van maizena en water en giet dat in een dun straaltje, al roerende in de wijn. Blijf over de bodem roeren en laat 3 minuten doorkoken tot het mooi dik gebonden is. Voeg koekkruiden en sinaasappelpartjes toe en laat nog 3 minuten koken. Laat het mengsel afkoelen en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Eén dag vantevoren maak je de taart, allereerst de bodem:
Vet een springvorm van 24 cm in met wat olie en verwarm de oven voor op 160 graden C.
Verkruimel 70 gram speculaasjes (hoeft niet gelijkmatig) in een beslagkom en zeef de bloem hierboven. Meng met baksoda, azijn, suiker en vanillesuiker en voeg dan de olie toe. Roer nogmaals door. Giet het bubbelwater er in een klap bij en roer tot een mooi beslag. Schep dit in de springvorm en bak in het midden van de oven in ca 50 minuten gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.

Wanneer de bodem is afgekoeld:
Klop de room met de slagroomversteviger op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verkruimel 70 gram speculaasjes fijn (bijv. in een blender) en spatel door de opgeklopte room. Laat de bodem in de springvom zitten. Verdeel eerst de kruidige sinaasappels met gelei over de taartbodem. Schep hier de speculaasroom overheen en strijk de bovenkant mooi glad. Dek de bovenkant van de springvorm af met folie en laat de taart een nachtje in de koelkast staan.

Voor het opdienen:
Garneer de taart met de overgebleven speculaasjes. Je kunt ze halveren of verkruimelen, of beide.   
 

 

Waardeer dit blogbericht:
6
'Cheese'burger Japanse stijl
Pompoen pancakes

Gerelateerde post