Oreo-toetje

Oreo-toetje

16 Oreo original koekjes
  (iets meer dan 1 rol)
1 pakje opklopbare rijst-, kokos-
  of sojaroom
1-2 zakjes vanillesuiker
3 blaadjes gelatine


Onder ons gezegd: het hele Oreo-koekje kan me over het algemeen gestolen worden. Vooral heel zoet, en ik kan niks aan de smaak ontdekken wat de hype rechtvaardigt. Toch vind ik ze verwerkt in bijvoorbeeld milkshakes of gebak, wél lekker. Het zwarte koekje wordt zeer gewaardeerd in veganistische kringen. Op de verpakking staat weliswaar dat het melk kan bevatten, maar de receptuur is er vrij van. De fabrikant dekt zich nou eenmaal in. Wel zit er een pietsie sojalecithine in, waardoor ik dit recept niet als 'sojavrij' kan labelen. Hoe het daarmee zit bij een allergie lees je hier; de kans op een reactie op de lecithine blijkt in de praktijk, ook voor de meeste ernstig soja-allergischen, minimaal. Wil je het toch liever niet gebruiken, dan zit er niks anders op

dan een ander koekje te nemen voor dit nagerecht. Bijvoorbeeld iets als speculaas, iets met cacao, of iets op basis van havermout. Ga dan uit van ongeveer 175 gram in totaal.

Week de gelatineblaadjes alvast voor in water, zoals aangegeven op de verpakking.
Breek 8 Oreo's in stukjes. Verkruimel de overige 8 koekjes zeer fijn in een blender (wellicht lukt prakken met een vork ook). Breng 5 eetlepels water in een pannetje aan de kook, knijp de geweekte gelatineblaadjes goed uit en los deze, van het vuur af, op in het hete vocht. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop intussen met een mixer de 'slagroom' stijf, met de vanillesuiker. Spatel er dan beetje bij beetje de gelatinevloeistof door en tot slot de stukjes koek.

Schep een deel van de room in 4 glazen. Strooi er een laagje (ca 1 eetlepel) kruimels overheen. Verdeel de rest van de room erover en top af met de overgebleven kruimels. Wil je meer laagjes, neem per persoon dan een koekje extra. Laat zeker drie uur in de koelkast opstijven.

Waardeer dit blogbericht:
0
Gemarineerde groenten in een bakje van filodeeg
Salty dog (or a sweet or bitter one if you like......

Gerelateerde post