Gemarineerde groenten in een bakje van filodeeg

Gemarineerde groenten in een bakje van filodeeg

stuk komkommer van ca 10 cm
1 stengel bleekselderij
1 halve rode paprika
stuk winterpeen
halve flinke ui
60 ml lekkere olijfolie
30 ml appelciderazijn
kleine knoflookteen, geperst
halve theelepel suiker, peper
15 gram ansjovisfilets (half blikje), uitgelekt
5 velletjes filodeeg
wat olie in een kommetje om in te kwasten

Deze heerlijk frisse salade moet een nachtje 'intrekken' in de koelkast, hou daar bij de bereiding rekening mee. Hij wordt nog feestelijker door hem als voor- of bijgerecht te presenteren in een eetbaar bakje. Het knapperige dunne filodeeg dat daarvoor wordt gebruikt, vind je in de vrieskast bij de supermarkt. Het is per 5 velletjes verpakt (Easybakery). Het recept is dan ook voor 5 bakjes, maar daar past niet alle salade in. Gelukkig is deze ook zo uit een kommetje erg lekker. Als je geen zin hebt in gedoe, kun je hem dus sowieso zonder deegbakjes serveren. Wanneer je geen bleekselderij lust of verdraagt, neem dan een dubbele hoeveelheid komkommer. In plaats van wortel kun je bijvoorbeeld ook rammenas nemen. 

Een dag van tevoren: snijd eerst de paprika in repen van hooguit een halve centimeter dik. Hou de lengte van de paprikareepjes aan voor wortel, komkommer en selderij en snijd hiervan even smalle staafjes. Hak ook de ui in halve ringen. Doe alles in een afsluitbare bak. 
Meng olijfolie, azijn, knoflook, suiker en ansjovis met wat vers gemalen peper naar smaak en pureer met de staafmixer tot een mooie emulsie. Giet deze over de groenten en hussel goed, zodat alle reepjes er aan alle zijden mee bedekt zijn. Zet nu een nacht in de koelkast en schudt af en toe een keer om.
Op de dag zelf: laat het filodeeg ontdooien zoals op de verpakking staat aangegeven. Vet 5 timbaaltjes (of senseo-koffiebekertjes) goed in met wat olie. Verwarm de oven voor op 200°C. Vouw het ontdooide deeg open. Kwast steeds het bovenste plakje aan de bovenzijde in met wat olie. Neem het deegvelletje bij alle vier de punten vast en laat in een kopje zakken. Duw voorzichtig een beetje aan naar de bodem en tegen de zijkant, niet glad getrokken maar juist een beetje slordig. Zet op het rooster in het midden van de oven en bak 6 à 7 minuten, tot de randen mooi lichtbruin zien. Zet de oven uit, haal het rooster met de bakjes eruit en draai deze met een ovenwant voorzichtig om, zodat de filodeegbakjes eruit, op het bakrooster, glijden. Zet ze meteen nog even terug in de nu afkoelende oven, zodat ook de onderkant wat knapperiger wordt. Laat daarna goed afkoelen.
Voor het serveren: vul elk bakje met de groenten, een beetje alsof je bloemschikt, en zet op bordjes.  


Foto: Sven Plomp

Waardeer dit blogbericht:
1
Elzasser uienkoek
Oreo-toetje

Gerelateerde post